NavMenu

FISKALNI SAVET: Ima prostora za rast plata u javnom sektoru

Izvor: Blic/Tanjug Nedelja, 10.06.2018. 16:09
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)
Pored penzija, postoji i budžetski prostor za povećanje plata, otprilike oko 6% u ukupnoj masi zarada, ali važno je da se ne ide na linearno povećanje svima, izjavio je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

On smatra da bi na osnovu analiza veće povećanje trebalo dati ključnim nedovoljno plaćenim sektorima, poput lekara i medicinskih sestara, i napominje da je dosada malo urađeno na pravičnoj raspodeli zarada u javnom sektoru.

Ističući da se može reći da su državne finansije trenutno dovedene u red, Altiparmakov je za Altiparmakov je za Blic rekao da jedna od posledica stabilizacije državnih finansija jeste i ukidanje privremenih mera štednje i da su se stvorili uslovi za ukidanje privremenog Zakona o smanjivanju penzija.

Pred predstojeći dolazak delegacije MMF u Beograd, Altiparmakov kaže da je veoma pozitivno i važno što se Vlada odlučila da nastavi saradnju sa tom finanijskom institucijom.

- Pored očuvanja dobrih ekonomskih i fiskalnih rezultata, novi trogodišnji aranžman sa MMF bi takođe trebalo da se bavi i reformom javnih preduzeća, koja je u dobroj meri bila skrajnuta u prethodnom aranžmanu - rekao je Altiparmakov.
Prema njegovim rečima, sređivanje državnih finansija bio je preduslov za održiv rast životnog standarda u Srbiji i da je taj preduslov bio neophodan, ali da nije i dovoljan za dugoročni rast životnog standarda.

Sadašnji izazovi, smatra on, tiču se izgradnje jakih i efikasnih institucija, efikasnog sudstva, modernizacije poreske politike, pravne sigurnosti, reformi zdravstva i školstva...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.