NavMenu

Za sufinansiranje Fondacije Zadužbina Dositej Obradović i Vukove zadužbine 1,3 miliona dinara

Izvor: eKapija Subota, 09.06.2018. 11:20
Komentari
Podeli
Dom Vukove zadužbine Beograd (Foto: Aleksandar Parezanović)Dom Vukove zadužbine Beograd
Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević potpisao je u petak (8. juna 2018. godine) ugovore sa upravnicima Fondacije Zadužbina Dositej Obradović Mirjanom Dragaš i Vukove zadužbine Ljubomirom Milutinovićem o sufinansiranju tekućih rashoda i izdataka tih zadužbina u 2018. godini.

Kako prenosi sajt Vlade Srbije, Vukosavljević je tom prilikom objasnio da je za sufinansiranje tekućih rashoda i izdataka Dositejeve zadužbine za period do kraja godine opredeljeno 610.000 dinara, a za Vukovu zadužbinu 731.652 dinara.

On je podsetio na to da član 77 Zakona o kulturi predviđa da država može da sufinansira tekuće rashode i izdatke ustanova i drugih subjekata u kulturi koji se ne finansiraju redovno iz budžeta, pri čemu je isti metod Ministarstvo prethodno primenilo u slučaju Kolarčeve zadužbine.

Ministar je ukazao na značaj Dositejeve i Vukove zadužbine, koje baštine rad dvojice velikih ljudi i na njihovu važnu kulturološku misiju koju, kako je istakao, obavljaju na kvalitetan i doličan način.

Ministarstvo će sledeće godine, u skladu sa budžetom za kulturu i finansijskim kapacitetima, razmotriti sufinansiranje još nekih zadužbina u skladu sa kvalitetom posla koji obavljaju i kulturološkom misijom koju imaju, objasnio je Vukosavljević.

On je napomenuo da se i Srpska književna zadruga takođe suočava sa finansijskim problemima, zbog čega je predložena izmena Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi kako bi jedna od najstarijih srpskih ustanova kulture dobila pomoć.

Ovo društvo, kako je naglasio, mora da učini dodatne napore u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima kako bi izdvajanja za kulturu bila veća.

On je podsetio na to da je preporuka UNESCO-a da bi sve države trebalo da izdvajaju minimum jedan odsto svog budžeta za kulturni razvoj kako ne bi došlo do stagnacije i propadanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.