Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.06.2018.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Projekat EmBuild za veću energetsku efikasnost javnih zgrada u Srbiji - Ušteda energije otvara prostor za dalja ulaganja

Ilustracija (Foto: Radovan1/shutterstock.com)
Koje god mere energetske efikasnosti da primenite, čim poboljšate neku zgradu, u odnosu na prethodne račune za struju i grejanje vi imate manje troškove, a tu razliku koja se vremenom prikupi opštine mogu da ulože drugde, rekla je Milica Jovanović Popović, rukovodilac srpskog dela projekta EmBuild, objašnjavajući značaj energetske efikasnosti.

Na završnoj konferenciji projekta Energetski efikasne zgrade - Planirajte, Investirajte, Renovirajte, Jovanović Popović navela je da je njegov cilj razvijanje modela strategije za obnovu javnih zgrada za opštine u Srbiji koja će im omogućiti da planiraju svoj fond, a zatim i radove na javnim zgradama.

- Mi imamo nekoliko primera izuzetno dobre prakse - dodala je.

U Ivanjici je, tako, obnavljanjem zgrade ušteđena energija i od novca koji je ostao urađen je centar za dijalizu. Šabac je svoj novac usmerio ka stambenim objektima jer su izračunali da se tu štedi više energije, dok je Vrbas prikupio sav materijal o svom građevinskom fondu i sad su na putu da nađu novac za investiranje.

Kako je kazala, u našoj zemlji takva praksa još uvek nije zakonski obavezna kao što je u EU, ali kad se jednom taj model usvoji, prikupi materijal i donese državna strategija stalno će se raditi na obnovi zgrada.

prof. Milica Jovanović Popović

Šabac je još 2010. postao prva lokalna samouprava koja je počela ozbiljno da se bavi energetskom efikasnošću, a EmBuild je, kako je rekao direktor JKP Toplane Šabac Slobodan Jerotić, projekat koji je potvrdio da je ono što su do sada radili u interesu javnosti.

- Mi smo 2010. napravili projekat za mere energetske efikasnosti i njegovog sufinansiranja i to je dalo dobre rezultate. Naše zgrade u Šapcu troše 30-40% energije manje nego što su trošile ranije. Takođe smo prvi grad u Srbiji koji ima javne objekte u energetskom razredu B i sada radimo rekonstrukciju kliničkog centra gde će više od 30.000 m2 biti u tom razredu - rekao je Jerotić za eKapiju.

On je dodao da je grejanje u Šapcu, zahvaljujući projektu koji su sproveli, duplo jeftinije od grejanja u Beogradu.

- Mi imamo toplanski sistem sa koga niko neće da se isključi zato što su te zgrade energetski efikasne, zato što su troškovi grejanja u takvom sistemu jako niski. Nisu nama jedinične cene grejanja niže, niti je energija manja, nego su gubici manji pa su računi građana niži. Osim toga, obezbedili smo i energetsku stabilnost grada - objasnio je Jerotić.

Gradonačelnik ovog grada Nebojša Zelenović najavio je i izgradnju prve kotlane na biomasu u okviru gradske toplane.

- Ideja nam je da ponudimo što je moguće nižu cenu grejanja za naše sugrađane i da otvorimo prostor za one koji nisu na daljinskom sistemu grejanja. Takođe ćemo raditi na mogućnostima postojećih sistema, kao što je sistem za prečišćavanje otpadnih voda gde ćemo da izvučemo dodatnu energiju iz tog sistema za proizvodnju struje i da tu zaradimo 200.000 EUR godišnje - rekao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, grad Šabac je u projektu zamene javne rasvete LED sijalicama, u koji je uloženo 350.000 EUR, već u prvoj godini uštedeo 150.000 EUR.

Nakon dvoipogodišnjeg rada EmBuild projekta, u saradnji sa 24 opštine u Srbiji, izdvojena su tri modela koja će pomoći lokalnim samoupravama da steknu uvid u fond javnih zgrada, odrede prioritete u renoviranju zgrada i postignu najveće uštede.

Jovanka Atanacković, pomoćnica ministrarke građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, rekla je za eKapiju da energetsku efikasnost treba da posmatramo kao investiciju, a ne kao trošak.

- Kada govorimo o energetskoj efikasnosti jako je važno da znamo da ona obezbeđuje da sadašnje i buduće generacije mogu da zadovolje sve svoje potrebe korišćenjem obnovljivih vidova energije - rekla je Atanacković.

Kako je dodala, "cilj je da ne uskraćujemo sebi komfor, već da kroz termoizolaciju, zamenu prozora i druge načine sačuvamo energiju. To će značiti boljitak u stanovanju ali i uštedu u računima za komunalne usluge".

EmBuild projekat namenjen je osnaživanju državnih organa na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou u formulisanju strategije energetski efikasnog renoviranja javnih zgrada. Ciljevi su smanjenje zagađenja, ušteda energije i novca, unapređenje komfora i održivog ekonomskog razvoja, kao i otvaranje radnih mesta.

Rezultati projekta značajne su smernice u izradi Nacionalne strategije obnove zgrada, što je jedna od prioritetnih obaveza prema Energetskoj zajednici, čiji je potpisnik i Srbija.

Projekat finansira Evropski program za razvoj nauke Horizon 2020, podržava Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a u Srbiji ga sprovode Arhitektonski, Mašinski i Elektrotehnički fakultet iz Beograda.

Jovana Simeunović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.