Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.06.2018.| 15:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srednjobanatski okrug dobija plan za upravljanje vodama i otpadnim vodama

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Predstavnici lokalnih samouprava Srednjobanatskog okruga - Grada Zrenjanina i opština Žitište, Sečanj, Novi Bečej i Nova Crnja potpisali su 6. juna Sporazum za izradu Regionalnog plana za upravljanje vodama i otpadnim vodama.

Kako se navodi na sajtu Zrenjanina, sporazum je potpisan u okviru projekta paketa podrške gradovima i opštinama kroz unapređenje usluga u oblastima upravljanja otpadom, otpadnim vodama i vodosnabdevanja, a aktivnosti se sprovode u okviru programa Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza, koji finansira Vlada Švedske i realizuje Stalna konferencija gradova i opština.

Kako je rečeno, svrha donošenja Regionalnog plana je unapređenje kvaliteta snabdevanja pijaćom vodom u Srednjobanatskom upravnom okrugu, unapređenje usluga odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda na ovom području, kao i poboljšanje komunikacije sa građanima i njihove informisanosti o procesu donošenja odluka i sprovođenja mera i aktivnosti predviđenih Regionalnim planom.

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić kazao je da na teritoriji grada najvažnije pitanje upravljanje otpadnim vodama, zagađenje Kanala Begej i rešavanje pitanja zdrave pijaće vode, ne samo na teritoriji Grada, već i naseljenih mesta u gradu i svim opštinama srednjobanatskog okruga.

Zamenik predsednika Opštine Novi Bečej Branko Svilengaćin kazao je da u toj opštini, kao i svim drugim u okrugu, osim suštinskih stvari nedostaju i planski i strateški dokumenti i da je zbog toga potpisivanje ovog Sporazuma značajno.

- Mi smo od Uprave za kapitalna ulaganja dobili 115 miliona dinara za početak izgradnje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode, ali ostaje problem prečistač fekalnih voda što će planski dokument značajno ubrzati - rekao je on.

Jana Pavlović iz SKGO kazala je da novina u izradi regionalnog plana jeste, pre svega, uključivanje građana, ne samo na njihovo informisanje o aktivnostima lokalnih samouprava, već njihovo uključivanje u sam proces izrade tog dokumenta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.