NavMenu

U maju po osnovu povraćaja PDV-a vraćeno 23 milijarde dinara - Smanjuje se broj filijala Poreske uprave na 40

Izvor: Tanjug/Beta Četvrtak, 07.06.2018. 12:54
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Povraćaj PDV-a je u proteklim godinama u dramatičnom porastu, a samo u prošlom mesecu vraćeno je 23 milijarde dinara po ovom osnovu, izjavila je danas direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković.

- To su ogromne cifre i one izuzetno rastu. Pre svega, kontrole poreza PDV-a je naša osnovna delatnost - rekla je Marković na panelu Predvidivost i dosledna primena poreskih propisa uslov za nove investicije, u organizaciji Američke privredne komore u Beogradu (AmCham).

Marković je govoreći o primeni novog pravilnika o evidentiranju PDV-a rekla da je upravo osnovna delatnost Poreske uprave, utvrđivanje, kontriola i naplata poreza, a da smatra da će se novim pravilnikom smanjiti broj kontrola, ali da to ne znači da ih neće biti.

Ona je dodala i da Poreska uprava priprema postepeno skraćivanje rokova za vraćanje PDV-a. ali je navela da o tome zasada ne može detaljnije da govori dok se ne postigne krajnji dogovor sa Ministarstvom finansija kao nadležnom institucijom.

Na pitanje moderatora panela Slavka Carića, predsednika Odbora AmChama da li je moguće da se u narednom periodu izmeni visina kazne od 500.000 dinara za preduzeća ukoliko se utvrde nepravilnosti u radu u terenskoj kontroli, Marković je ocenila da bi izmene bile dobre, ali da postoje različita mišljenja unutar nadležnih institucija po tom pitanju.

Razlog za eventialne izmene je taj, što na primer trafika ili neka ogromna kompanija plaćaju isti iznos kazne, a privrednici predlažu da se naj iznos svede na određeni procenat u zavisnosti od "jačine firme", prenosi Tanjug.

Kako prenosi Beta, američkim kompanijama je pri odlučivanju da li da investiraju u Srbiji najvažnije da su poreski propisi predvidivi i da se dosledno primenjuju, rekla je na panelu predsednica Američke privredne komore u Srbiji Jelena Pavlović.

Ona je rekla da veruje da će se transformacijom te službe koja je započeta 2015. godine, a prošle godine napravljen akcioni plan, "popraviti predvidivost propisa i ujednačiti njihova primena".

- Oko 73% članova Američke privredne komore izjasnilo se da im je predvidivost propisa i doslednost u primeni elemetarna pretpostavka za nova ulaganja u Srbiji - rekla je Pavlović.

Dodala je da se utisak o predvidivosti propisa u Srbiji poslednjih godinu dana pokvario jer se "prilikom donošenja propisa ne organizuju javne rasporave".

Marković je rekla da je cilj transformacije Porske uprave da se sa poreskim obveznicima uspostavi odnos kao sa klijentima kako bi dobrovoljno plaćali poreze, umesto što izbegavaju, pa su pre izvesnog vremena "masovno selili firme na Kosovo znajući da Poreska uprava nema pristup toj teritoriji".

- Formirali smo jedinicu za analizu rizika i sada kontrolišemo stomatološke ordinacije, vlasnike sala za razne svečanosti, a biće kontrole i drugih poreskih obveznika koji su do sada bili ispod radara Poreske uprave - rekla je Marković.

Ona je rekla da je u Srbiji otvoreno 37 šaltera Vaš poreznik na kojima se poreski obveznici mogu konsultovati sa službenicima Poreske uprave o svim, pa i tehničkim pitanjima.

Uveden je i kontakt telefon za prijavu nepravilnosti u vezi sa porezima.

- Uspostavićemo drugačiju organizaciju da bismo što više centralizovali službu - rekla je Marković, te će zato broj filijala biti smanjen na oko 40 sa sadašnjih 78, a ranije ih je bilo 178.

Dodala je da su sve poreske prijave "prevedene" u elektronski oblik i formiran je sektor za pružanje usluga poreskim obveznicima.

Ona je rekla da je broj zaposlenih u Poreskoj upravi smanjen sa oko 10.000 na 5.200, zajedno sa 100 novoprimljenih službenika.

Marković je istakla da je osnovna delatnost Poreske uprave, naplata poreza, sada razdvojena od sporednih, među kojima je donedavno bilo izdavanje rešenja za odvodnjavanje, zatim legalnost softvera, vraćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) na prvi stan i opremu za bebe, a što je umanjivalo kapacitet te službe za bavljenje osnovnom delatnošću.

- Postizanje jednoobraznosti u primeni propisa zahteva vreme, a sada to rešavamo tako što sučeljavamo inspektore da razmenom argumenata dođu do jedinstvenog stava - rekla je Marković.

Novina koja je uvedena, pregled obračuna PDV-a, kako je rekla, zahtevaće više rada računovodstvenih službi u firmama, ali ima i prednosti jer će "smanjiti kontrole i ubrzati povraćaj tog poreza", prenosi Beta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.