NavMenu

NBS zadržava referentnu kamatnu stopu na 3%

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.06.2018. 12:25
Komentari
Podeli
Narodna banka Srbije (Foto: ColorMaker/shutterstock.com)Narodna banka Srbije
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3%.

Kako je saopšteno iz centralne banke, donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Očekuje se da će inflacija, nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu od 1,1% međugodišnje, postepeno da se kreće ka cilju, ali da će do kraja ove godine ostati bliže donjoj granici cilja. Približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja od 3% očekuje se u drugoj polovini 2019, pre svega po osnovu očekivanog rasta tražnje. Da će inflacija u narednih godinu dana biti ispod centralne vrednosti cilja očekuju i finansijski sektor (2,5%) i privreda (2,7%). Za dve godine unapred, finansijski sektor, kao i Narodna banka Srbije, očekuju da će inflacija biti na cilju od 3%, dok privreda smatra da će biti blizu cilja (2,8%).

Izvršni odbor je konstatovao da je u ovoj godini došlo do ubrzanja kreditne aktivnosti i privrednog rasta. Ocenjeno je da je privredni rast u najvećoj meri vođen investicijama, koje će u narednom periodu podržavati diversifikovan rast izvozno orijentisanih oblasti privrede.

Kako se navodi, izvršni odbor je imao u vidu da neizvesnost na međunarodnom robnom tržištu i dalje nalaže opreznost u vođenju monetarne politike, pre svega po osnovu kretanja cene nafte, koja je od sredine prošle godine znatnije povećana. Ipak, prema fjučersima i ocenama relevantnih međunarodnih institucija, ne očekuje se dalji rast cene nafte na svetskom tržištu, već njena stabilizacija do kraja godine, a zatim i pad tokom 2019.

Neizvesnost je prisutna i po osnovu promenljivog kretanja cena poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, kao i uticaja vremenskih uslova na domaću proizvodnju i cene voća i povrća. Takođe, inflacija u zoni evra, našem najznačajnijem trgovinskom partneru, povećana je u maju na 1,9%. Međutim, procenjuje se da je rast inflacije u zoni evra privremen i posledica viših cena energenata, dok se njen trajniji povratak na cilj očekuje u narednim godinama. Opreznost u vođenju monetarne politike i dalje je potrebna i zbog divergentnih monetarnih politika Sistema federalnih rezervi i Evropske centralne banke, i neizvesnosti u pogledu dinamike njihove normalizacije u narednom periodu. Pored toga, neizvesnost na međunarodnim tržištima posledica je i geopolitičkih tenzija. Ipak, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnim makroekonomskim kretanjima i povoljnijim izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. jula 2018.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.