NavMenu

U Srbiji u 2017. reciklirano između 8.000 i 9.000 tona CRT televizora i monitora

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.06.2018. 12:15
Komentari
Podeli
Velike televizorske kutije zamenili su tanki ekrani, pa u svakom domaćinstvu pre ili kasnije stigne bar jedan stari televizor za kantu. Ipak, televizor nije za bacanje u kontejner, šumu, reku, pored puta, niti da se skladišti u podrumu, apeluju u Udruženju reciklera Srbije. Najbolji način je, ističu, da se obratite najbližem reciklažnom centru koji će preuzeti stari uređaj.

U 2017. godini u Srbiji je, prema podacima ovog udruženja, reciklirano između 8.000 i 9.000 tona CRT televizora i monitora.

- Opasan otpad iz televizora je fluorescentrni prah, olovno staklo, kondenzatori, elektronski topovi. Po zdravlje ljudi najštetniji je fluorescentni prah. Ukoliko se neadekvatno rukuje otpadnim televizorima i monitorima, odnosno dođe do razbijanja katodne cevi, fluorescentni prah je dosta lagan i razleti se svuda po vazduhu, sadrži mnoštvo kancerogenih materija. Jedan od njih je i šestovalentni hrom. Osim opasnog otpada, plastika od televizora, ukoliko bi završila u prirodi, razlagala bi se stotinama godina, kao i štampane ploče i staklo.

Objašnjavajući gde se se dalje transportuju opasne materije iz televizora, recikleri navode da se olovno staklo i kondenzatori, te elektronski topovi izvoze u zemlje EU - najčešće u Nemačku, dok se fluorescentni prah predaje operateru na tretman u našoj zemlji.


- Od ostalih elemenata staklo se predaje cementari koja ga umešava sa kamenom u proizvodnji cementa. Drvo se predaje cementarama kao energent, a plastika i štampane ploče se izvoze. Lim i obojeni metali imaju tržišnu vrednost.

Recikliraju se, napominju, i tanki digitalni televizori.

- Njih je ipak značajno manje od CRT televizora, jer su se CRT televizori čuvali desetinama godina. Novi televizori takođe sadrže određene opasne komponetne, ali u manjoj masi nego CRT televizori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.