Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.06.2018.| 11:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ministri prosvete u regionu usaglasili preporuke za digitalnu transformaciju obrazovnog sistema - I džepni računar Microbit u osnovnim školama na Zapadnom Balkanu

Predstavnici ministarstava prosvete regiona usaglasili su danas preporuke za digitalnu transformaciju obrazovnog sistema koje će biti predstavljene 10. jula na Samitu za Zapadni Balkan u Londonu, u okviru Berlinskog procesa.

Sastanak ministara je uvod u međunarodnu konferenciju Nove tehnologije u obrazovanju, koju British Council organizuje 8. i 9. juna u Beogradu sa ciljem da se kroz seriju predavanja i radionica, učiteljima i nastavnicima, predstave iskustva o upotrebi novih tehnologija u procesu učenja, razvoj digitalnog sadržaja, algoritamsko razmišljanje i kodiranje.

Evropska Komisija, navodi Britush Council, procenjuje da će u bliskoj budućnosti 90% poslova zahtevati digitalne veštine, a da trenutno 47% stanovništva Evropske unije nema adekvatna znanja iz ove oblasti. Statistika je još lošija u zemljama regiona.

Digitalizacija obrazovnog sistema podrazumeva uvođenje digitalnih veština uz algoritamsko razmišljanje i kodiranje, razvoj digitalnih veština nastavnog kadra, pružanje pristupa obrazovnim resursima za digitalne veštine, razvijanje programa za kontinuirano profesionalno razvijanje predavača, angažman poslodavaca vezano za obrazovni sistem, ističe se u saopštenju.

Kako je rekao ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević, za novu školsku godinu pripremljena je serija digitalnih udžbenika i materijala, a radi se i na opremanju 2.000 digitalnih učionica.

Ministarstvo, prema njegovim rečima, ima ambiciozne planove za sledeću godinu i kada je reč o budžetu a planira se uvođenje elektronskih dnevnika i analitike u svim školama, za šta je pojedinim zemljama regiona bilo potrebno nekoliko godina.

Namera ministarstva je da učiteljske fakultete podigne na nivo pedagoških i formira određene master programe kako bi, oni kojih ima najviše u sistemu i koji sada predaju samo do četvrtog razreda, mogli da uđu u predmetnu nastavu, rekao je Šarčević i dodao da je nasleđe na tom polju veoma loše i da tu predstoji veliki posao.

Ministar prosvjete Crne Gore Damir Šehović izjavio je da je ta zemlja u prethodne dve godine krenula u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema koja podrazumeva reformu svih nivoa obrazovanja. On je istakao da je veoma značajno da se definišu zajednički prioriteti regiona i naprave strateški planovi kako bi se unapredio proces digitalizacije obrazovanja. Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kaže da problem u obrazovanju predstavlja činjenica da veliki broj nastavnika nema digitalne kompetencije i da je rađeno dosta na edukaciji, kako nastavničkog kadra, tako i učenika. On je dodao da je u Kantonu Sarajevo informatika uvedena od prvog razreda osnovne škole i da su u svim školama uvedene elektronske učionice, a da se ove godine uvode i elektronski dnevnici.

Strateški pristup razvoju digitalnih veština mladih ljudi može da podrži razvoj proizvoda i usluga potrebnih ekonomiji, obezbedi priliku za zaposlenje, smanji odliv mozgova, podsećaju u British Council.

- Velika Britanija je samo pre nekoliko godina detektovala lošu digitalnu pismenost većine stanovništva i 2016. godine u nastavu svih osnovnih škola uvela džepni računar Microbit koji se koristiti za mnoge predmete u školama što pomaže nastavnicima da pristupe deci na savremen način i da se što više angažuju. Za dve godine upotrebe Microbita u školama postignitu su odlični rezultati kad je reč o digitalnoj pismenosti - rekla je Kler Sirs iz Britanskog saveta, koji je Microbit uređaje donirao u 60 škola Zapadnog Balkana kao deo pilot projekta.

Ona je dodala da sе trenutno priprema uvođenje ovog džepnog računara u još 90 osnovnih škola regiona i da je dugogodišnja misija British Councila da džepni računar uključi u sve škole Zapadnog Balkana.

O digitalizaciji školskog sistema u Srbiji, i kako iskustva Finske, koja ima jedan od najboljih sistema obrazovanja na svetu, mogu da pomognu o tome, eKapija je nedavno pisala. Više o tome pročitajte OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.