Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.06.2018.| 08:46

U Malom Mokrom Lugu počelo renoviranje objekta za dnevni centar prvog hospisa u Srbiji

U Malom Mokrom Lugu 5. juna 2018. godine zvanično je počelo renoviranje objekta za prvi hospis dnevnog centra u Srbiji.

Kako je saopšteno, renoviranje i privođenje nameni objekta su deo BELhospice projekta Dnevni centar prvog hospisa u Srbiji koji je podršku u okviru grant šeme Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou, koji se sprovodi partnerskom saradnjom Ministarstva finansija Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a finansiran je sredstvima Evropske unije.

Ukupna vrednost granta iznosi 329.590 EUR, od čega učešće iz sredstava EU iznosi 197.048 EUR, a učešće BELhospice centra 132.542 EUR.

Osim postojeće usluge zbrinjavanja onkoloških pacijenata u odmaklim fazama bolesti i članova porodica u kućnim uslovima, ovaj projekat će obezbediti uslove da BELhospice unapredi kvalitet života za najmanje 60 pacijenata i 120 članova porodica a na dnevnom nivou pruži besplatne usluge boravaka za 20 onkoloških pacijenata.

U kvalitetno palijativno zbrinjavanje koje će pružati BELhospice tim sastavljen od lekara, medicinskih sestara, negovateljica, socijalnih radnika, psihologa i duhovnika uključiće se i veliki broj volontera, a obezbediće se i besplatne usluge prevoza i hrane za pacijente u hospis dnevnom centru u periodu od osam meseci.

Osim podrške, projekat predviđa i licenciranje usluge, unapređenje međusektorske saradnje i koordinaciju potreba pacijenata sa zdravstvenim i socijalnim institucijama i lokalnom upravom. BELhospice će zajedno sa predstavnicima institucija sistema raditi na unapređenju palijativnog zbrinjavanja i kako bi kroz zajedničku saradnju u budućnosti implementirali i uslugu stacionarnog smeštanja i unapredili socio-zdravstvene usluge u skladu sa potrebama onkoloških pacijenata ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.