Izvor: JISA INFO | Sreda, 21.01.2009.| 17:28

(Jisa Inforeview) Bojan i Nenad Jovičić - Evanđelisti softverskog inženjerstva

Bojan i Nenad Jovičić

Ko je imao priliku da zaviri u NPS referentnu listu mogao je na njoj da uoči i dva dobro poznata preduzeća – Delta Sport i Pexim. Tekst u nastavku ne govori o projektima koje je u ovim preduzećima izveo NPS, ne govori ni o sličnostima i razlikama između NAV i AX, dva Microsoft Dynamics poslovna rešenja implementirana u ovim kućama, ne govori ni o problemima, koji su sastavni deo kompleksnih projekata, ni o uspesima... Tema ovog broja je, pre svega, priča o dva mlada i uspešna čoveka, o njihovoj i našoj nadi ali i veri da je uspeh moguć i bez odlaska iz zemlje. Oni žive u istom gradu, rade u različitim kompanijama, nose isto prezime. Oni su braća Jovičić.

Braća Bojan i Nenad Jovičić se ubrajaju među poznatije proponente softverskog inžinjerstva, sa posebnim fokusom na Microsoft platformu. Obojica su svoje obrazovanje stekli u zemlji, uspeh i afirmaciju ostvarili kroz rad u domaćim preduzećima. Na njihovom primeru, uz osvrt na oblasti kojima se bave i uspehe koje su postigli u specifičnim poslovnim delatnostima, pokazaćemo kakve razvojne putanje mogu da ostvare softverski inžinjeri, danas i ovde.

Bojan i Nenad su rodom iz Velikog Gradišta, gde su i stekli osnovno obrazovanje. Već tokom osnovne škole su učestvovali na raznim takmičenjima, postizali zavidne rezultate. Kao srednjoškolci, bili su polaznici Istraživačke Stanice Petnica. Obojica su završili Fakultet Organizacionih Nauka, smer za informacione sisteme.

Nenad je završio fakultet za 3 godine sa prosečnom ocenom 9.91. Više puta je bio biran za studenta generacije i dobio nekoliko nagradnih stipendija. Izabran je za najboljeg studenta svih studentskih domova i za najboljeg studenta Beogradskog univerziteta. Dobio je i priznanje Skupstine Opštine Veliko Gradište za posebne zasluge i predstavljanje opštine. Zahvaljujući činjenici da su rano, još 1999.-te godine, zakoračili u svet softverske industrije i započeli da se bave razvojem poslovnih aplikacija Braća Jovičić danas, iako još veoma mladi, mogu da se pohvale velikim iskustvom i dugim radnim stažom.

Pošto je diplomirao, Bojan je odlučio da se usavršava, nastavio dalje obrazovanje i magistrirao na smeru za elektronsko poslovanje 2007. godine. U svom magistarskom radu se bavio primenom uzora (design patterns) na ERP sisteme, sa posebnim fokusom na Microsoft Dynamics AX. Veoma je aktivan na akademskom polju. Objavljivao je radove u stranim i domaćim časopisima, učestvovao na stručnim konferencijama, bio recenzent stranih publikacija, držao gostujuća predavanja na fakultetu, na redovnim i postdiplomskim studijama. Neki od brojnih radova braće Jovičić, nastali tokom osnovnih i postdiplomskih studija, još uvek se koriste u nastavi na fakultetu. Učestvovali su u više različitih projekata, radili u nastavi kao laboranti na nekim predmetima. Nenad trenutno priprema master tezu, a Bojan je pred prijavom doktorske disertacije.

Pored klasičnog obrazovanja, Nenad je pohađao veći broj specijalističkih kurseva, pre svega sa orijentacijom na Microsoft .NET. Bojan je svoj fokus na Microsoft .NET, ozvaničio kroz Microsoft Certified Solutions Developer serfikat. Njegova druga ljubav su ERP sistemi, a pre svega Microsoft Dynamics AX, pa je još 2005. postao „Microsoft Certified Business Solutions Developer in Axapta Programming“. Trenutno je dosta posvećen upravljanju životnim ciklusom softvera i pokušava da znanje, koje je stekao kao Certified ScrumMaster, približi i drugima u zemlji. Scrum je metoda upravljanja životnim ciklusom softvera koja tek doživljava svoju popularizaciju, a po istraživanju kompanije VersionOne iz 2008. godine, Scrum se koristi kao metoda za upravljanje životnim ciklusom softvera kod 49% ispitanika, a u kombinaciji sa nekom drugom metodom kod još 22% ispitanika. Ovo istraživanje je pokrilo 80 zemalja sa 3061 ispitanika.

Bojan i Nenad Jovičić

Nenad u internacionalnoj kompaniji Pexim Solutions, sada delu ASSECO Grupe, koja svoj razvoj bazira na Microsoft tehnologijama, a pre svega na Microsoft .NET platformi i koja je fokusirana na razvoj, implementaciju i podršku rešenjima u bankarskom i finansijskom sektoru, telekomunikacijama i državnoj upravi, radi od 2004. godine. Počeo je kao „Software developer“, preko pozicija „Senior Software Developer“ i „Lead Software Developer“, napredovao do pozicije na kojoj se trenutno nalazi, „Program Manager“ u „Revolution“ timu koji intenzivno radi na razvoju nove generacije bankarskog softvera. Pexim Solutions se odlučio da kao svoj ERP sistem koristi Microsoft Dynamics NAV. Implementacija je poverena kompaniji NPS. Saradnjom dva stručna i iskusna tima (NPS i Pexim) ova izuzetno kompleksna i zahtevna implementacija izvedena je na obostrano zadovoljstvo. Sa svojim kolegama Nenad je više puta posetio Microsoft razvojne centre u u Redmondu (USA) i imao prilike da razgovara sa glavnim Microsoft inženjerima.

Bojan radi u kompaniji Delta Sport, takođe od 2004. godine. Počeo je kao „Software Developer“ i ubrzo je preko pozicija „Senior Software Developer“ i „Chief Software Architect“, stigao do aktuelne „Regional Software Development Manager“. Osnovne

delatnosti kompanije Delta Sport su trgovina, maloprodaja i veleprodaja u domenu sportske, modne industrije i HoReCe. Delta Sport je ekskluzivni distributer kompanije Nike i vodeći je sportski maloprodajni lanac u regionu. Franšizni je partner holandskog modnog brenda Mexx, španske Zare i jedini zastupnik svih Inditex-ovih brendova u Evropi – Massimo Dutti, Pull and Bear, Stradivarius, Bershka, Oysho, kao i kanadskog brenda Aldo i italijanske robne marke Yamamay. Franšizni ugovor o širenju mreže na teritoriji Balkana i ex-Jugoslavije potpisan je sa jednim od vodećih svetskih lanaca kafeterija Costa Coffee. Za svoje uspehe u kompaniji Bojan je nagrađen 2006. godine kao pobednik za jednu od 6 ključnih kompanijskih kompetenci Delta Sporta, a bio je nominovan za 3 kompetence.

Ono što izdvaja Delta Sport od drugih kompanija jeste program interne edukacije zaposlenih pod nazivom UP&GO. Program UP&GO je prilika da se u veoma kratkom periodu steknu dugoročna znanja i veštine, sposobnosti rukovođenja, mogućnost za napredovanje na profesionalnom ali i ličnom planu. Bojan je jedan od najvećih pobornika ovog programa, koji traje oko godinu dana i od samog starta programa je ostvario izuzetne rezultate u praćenju i primeni novostečenih znanja.

Održavanje i nadgradnja Microsoft Dynamics AX-a (Axapta), najmoćnijeg Microsoft ERP rešenja, koje je Delta Sport među prvima u Srbiji uvela za upravljanje svojim poslovanjem, predstavljali su, naročito u periodu dok je podrška samo sporadično stizala sa adrese jednog inostranog Microsoft partnera, za Bojana i njegove kolege veliki izazov i ozbiljan zadatak. Ovo se pre svega odnosi na nadgradnju standardnog sistema rešenjem za potrebe upravljanja maloprodajama, koju je sopstvenim snagama izveo stručni tim Delta Sporta. Rešenje koje je razvijeno unutar kuće, korišćenjem Microsoft .NET tehnologije, danas se koristi u svim maloprodajnim objektima Delta Sporta u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Kvalitet ovog rešenja prepoznalo je i više partnera Delta Sporta, koji ga trenutno koriste u svojim objektima širom regije.

Bojan i Nenad Jovičić

To rešenje se uspešno integriše sa ERP sistemima poput Microsoft Dynamics AX i Microsoft Dynamics NAV, informacionim sistemima franšiznih partnera Delta Sporta, ali i sa informacionim sistemima lokalnih dobavljača. Franšizni dobavljači često imaju veoma visoke standarde za način razmene podataka i obično je preduslov franšiznog ugovora korišćenje njihovog informacionog sistema u maloprodajnim objektima. Delta Sport je jedna od retkih kompanija u svetu, koja je za neke od većih franšiznih dobavljača, dobila privilegiju da bude jedina, ili jedna od retkih kompanija kojoj je ovaj preduslov uklonjen, zbog rezultata postignutih sa maloprodajim sistemom koji koristi.

Nakon uspostavljanja uspešne saradnje sa NPS-om, prvim domaćim Microsoft partnerom sertifikovanim i osposobljenim za AX, Delta Sport je konačno mogao da računa na kvalitetnu i brzu lokalnu podršku. Zahvaljujući tome, Bojan danas, zajedno sa timom saradnika i stručnjacima iz kompanije NPS, vodi projekat upgrade-a ERP rešenja Microsoft Dynamics AX sa verzije 3.0 na najnoviju verziju AX 2009. Po završetku će ovo biti prvi uspešan projekat takve vrste u Centralnoj Evropi, koji će se verovatno desiti pre izlaska lokalnog paketa za Microsoft Dynamics AX 2009 za Istočnu Evropu.

U obe kompanije braća Jovičić se trude da, rukovodeći timom ljudi, Microsoft tehnologije nađu najbolju primenu i da se koriste na pravi način na projektima.

I Nenad i Bojan su veoma aktivni u zajednici IT stručnjaka. Nenad je predavač na Microsoft Sinergiji još od 2005. godine, a Bojan od 2007. godine. Ove godine i Bojan i Nenad su imali po 5 predavanja, što je najveći broj predavanja koji su imali predavači na ovoj manifestaciji. Ove godine su kao i prošle, imali zajedničko predavanje. Tema je ovaj put bila razvoj domensko specifičnih jezika u Microsoft okruženju. Pored ovog, Nenad je održao još 4 predavanja iz oblasti razvojnih alata i tehnologija, a Bojan još 2.

Bojan je održao i dva predavanja iz oblasti IT Management-a. Nenad je učestvovao na raznim događajima sličnog karaktera poput MSDN dana i Coding Challenge takmičenja. Obojica su članovi lokalne Microsoft .NET grupe. Bojan je u novembru održao predavanje na temu Scrum metode upravljanja životnim ciklusom softvera u ovoj grupi. O svojim oblastima interesovanja Bojan piše na svom blogu na adresi http://www.bojanjovicic.com/.

Od Bojana i Nenada tek možemo da očekujemo nove podvige u oblasti softverskog inžinjerstva. Oni su primer za sve vredne i ambiciozne mlade ljude, koji svoje snove o uspehu suviše često vezuju za neke druge meridijane, da je napredak, afirmaciju i uspeh moguće postići i tamo gde se čovek rodi, gde prohoda, izuči škole... među svojima... ovde.

izvor:Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.