NavMenu

Promet u slobodnim zonama 5 mlrd EUR godišnje - Prostor za investitore dobijaju i Zaječar, Knjaževac i Negotin?

Izvor: Tanjug Sreda, 06.06.2018. 15:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanije koje posluju u okviru slobodnih zona Srbije ostvarile su prošle godine 5 mlrd EUR prometa, u njima se svake godine zaposli 3.000 novih radnika, a očekivanja su da će do ulaska naše zemlje u Evropsku uniju u njima biti zaposleno 50.000 radnika.

Koncept formiranja Slobodnih zona (SZ) u Srbiji, a reč je o strateški određenim i infrastrukturno opremljenim lokacijama za proizvodnju, počeo je da se primenjuje još sredinom devedesetih godina, ali su one tada imale potpuno drugačiju namenu nego što je to danas - bila su skladišta za robu velikih firmi.

Od 2008. godine, kada je bilo četiri SZ koje rade pod Upravom za slobodne zone Ministarstva finansija, danas je ta brojka došla do 14, sa idejom da se oformi još jedna zona koja bi pokrivala teritorije opština Zaječara, Knjaževca i Negotina.

- Trenutno imamo 79 korisnika, odnosno kompanija u slobodnim zonama, a kada smo krenuli 2008. godine bilo ih je samo osam. Tih godina u njima je radilo nešto manje od 5.000 radnika, dok je danas tamo zaposleno više od 28.000 ljudi - kaže za Tanjug direktor Uprave za slobodne zone Srbije Milan Ristić.

Poslovanjem u slobodnim zonama investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim (oslobađanje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenih proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala).

Država koristi resurs koji ima, zemljište, a ništa ne ulaže, za razliku od subvencija koje se daju stranim investitorima za novootvorena radna mesta.

- Poslednje tri godine, svake godine smo imali povećanje po tri hiljade radnika u slobodnim zonama, a nadam se da će taj broj u narednih nekoliko godina, do ulaska Srbije u EU, biti najmanje 50.000 zaposlenih - kaže Ristić.

Iako je postojala bojazan da će se nakon ulaska Srbije u EU, slobodne zone rasformirati, to se neće desiti kaže Ristić, već EU regulative nalažu da od momenta pristupanja u članstvo Unije, države prestanu da dodeljuju pomoć kompanijama koje moraju same da se izbore za "život" na tržištu.

- Slobodne zone će nastaviti da žive, ali neće imati neke pogodnosti za koje se smatra da su nedozvoljena državna pomoć - objašnjava Ristić.

Kaže da u EU radi više od 80 slobodnih zona, a Poljska je lider po privlačenju kompanija na njenih 14 lokacija.

Upravo je Poljska uspela da pre pristupanja Uniji produži pogodnosti u slobodnim zonama do 2016. godine, a nakon toga do 2026.

Zato je i Ministarstvo finansija Srbije poslalo na vladu Predlog nacrta o izmenama i dopunama Zakona o slobodnim zonama, u kojem se predlaže da se ukine član 19. tog zakona, koji omogućava kompanijama da ne plaćaju porez na uvoz određene robe, ali da njegova primena počne da važi tek pri pristupanju naše zemlje Evropskoj uniji.

Razloga za to je mnogo, smatra Ristić, a jedan od glavnih je što svake godine kompanije u SZ ulože oko 200 mil EUR i povećavaju broj radnika, stvaraju nove proizvode, povećavaju broj lokalnih dobavljača...

Podaci pokazuju da je vrednost proizodnje u kompanijama koje posluju u ovim zonama, u prošloj godini iznosila 2,5 mlrd EUR, što je rast u odnosu na 2016. od 2,5%, a izvoz sa ovih lokacija je učestvovao sa 16% u ukupnom izvozu Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.