Izvor: Večernje novosti | Sreda, 06.06.2018.| 11:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gradsko zelenilo u Novom Sadu uvodi toplanu na biomasu

Ilustracija (Foto: Martien van Gaalen/shutterstock.com)
Uz izgradnju novih poslovnih prostorija, rasadnika, kao i radionica, JKP Gradsko zelenilo uvešće još jednu novinu. Ovo preduzeće svoje prostorije zagrevaće kotlom na biomasu.

Izgradnja novog rasadnika, kao i ostalih prostorija Gradskog zelenila na Vidovdanskom naselju, u blizini Najlon pijace, objašnjavaju u ovom preduzeću, ulazi u završnu fazu.

- Na mestu koje je nekoliko decenija bilo ruglo ovog dela grada, sa ogromnim deponijama, uglavnom građevinskog otpada, uskoro će nići moderan rasadnik sa svim pratećim objektima. Od ovog posla neće profitirati samo naše preduzeće, koje posle dugog niza godina više neće biti podstanar, već i građani Vidovdanskog naselja, koji će umesto deponija na 5,5 hektara imati uređenu površinu prepunu zelenila - jasni su u ovom preduzeću.

Na ovom prostoru, preciziraju u Zelenilu, već se uveliko mogu videti konture staklenika i plastenika, zgrade uprave, dendrologije, stolarske radionice, građevinske operative, garaže za mehanizaciju.

- Ono što posebno ističemo kao nešto novo u našem gradu jeste prva toplana na biomasu koja će grejati sve objekte u rasadniku. Upravo zbog velikih troškova grejanja u starom rasadniku, naše preduzeće duži period nije bilo konkurentno na domaćem tržištu cveća. Sada će se situacija iz korena promeniti, a naš cilj je da postanemo lideri u regionu u proizvodnji cveća - ističu u Zelenilu.

Za grejanje će, dodaju u Zelenilu, biti korišćen sav otpad koji se sakupi na terenu, a poreklom je iz delatnosti ovog preduzeća - pokošena trava, ostaci od orezivanja šiblja i drveća, trula stabla i slično.

- Deo otpada, naravno, biće iskorišćen kao i dosad, za proizvodnju malča i komposta. U rasadniku će postojati i rezervno postrojenje za zagrevanje na gas, koje će se uključivati samo po potrebi, ukoliko u određenom trenutku ponestane biomase, što će, nadamo se, biti veoma retko - predočavaju u Zelenilu.

Znatne uštede u poslovanju

Zelenilo će, zadovoljno kažu u ovom preduzeću, montažom novog kotla, sem zaokruživanja procesa upravljanja otpadom i rasterećenja gradske deponije, korist ostvariti velikom uštedom u poslovanju, naročito kada je reč o troškovima za grejanje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.