NavMenu

Gradsko zelenilo u Novom Sadu uvodi toplanu na biomasu

Izvor: Večernje novosti Sreda, 06.06.2018. 11:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Martien van Gaalen/shutterstock.com)Ilustracija
Uz izgradnju novih poslovnih prostorija, rasadnika, kao i radionica, JKP Gradsko zelenilo uvešće još jednu novinu. Ovo preduzeće svoje prostorije zagrevaće kotlom na biomasu.

Izgradnja novog rasadnika, kao i ostalih prostorija Gradskog zelenila na Vidovdanskom naselju, u blizini Najlon pijace, objašnjavaju u ovom preduzeću, ulazi u završnu fazu.

- Na mestu koje je nekoliko decenija bilo ruglo ovog dela grada, sa ogromnim deponijama, uglavnom građevinskog otpada, uskoro će nići moderan rasadnik sa svim pratećim objektima. Od ovog posla neće profitirati samo naše preduzeće, koje posle dugog niza godina više neće biti podstanar, već i građani Vidovdanskog naselja, koji će umesto deponija na 5,5 hektara imati uređenu površinu prepunu zelenila - jasni su u ovom preduzeću.

Na ovom prostoru, preciziraju u Zelenilu, već se uveliko mogu videti konture staklenika i plastenika, zgrade uprave, dendrologije, stolarske radionice, građevinske operative, garaže za mehanizaciju.

- Ono što posebno ističemo kao nešto novo u našem gradu jeste prva toplana na biomasu koja će grejati sve objekte u rasadniku. Upravo zbog velikih troškova grejanja u starom rasadniku, naše preduzeće duži period nije bilo konkurentno na domaćem tržištu cveća. Sada će se situacija iz korena promeniti, a naš cilj je da postanemo lideri u regionu u proizvodnji cveća - ističu u Zelenilu.

Za grejanje će, dodaju u Zelenilu, biti korišćen sav otpad koji se sakupi na terenu, a poreklom je iz delatnosti ovog preduzeća - pokošena trava, ostaci od orezivanja šiblja i drveća, trula stabla i slično.

- Deo otpada, naravno, biće iskorišćen kao i dosad, za proizvodnju malča i komposta. U rasadniku će postojati i rezervno postrojenje za zagrevanje na gas, koje će se uključivati samo po potrebi, ukoliko u određenom trenutku ponestane biomase, što će, nadamo se, biti veoma retko - predočavaju u Zelenilu.

Znatne uštede u poslovanju

Zelenilo će, zadovoljno kažu u ovom preduzeću, montažom novog kotla, sem zaokruživanja procesa upravljanja otpadom i rasterećenja gradske deponije, korist ostvariti velikom uštedom u poslovanju, naročito kada je reč o troškovima za grejanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.