Izvor: Vijesti | Sreda, 06.06.2018.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Crna Gora odustala od spalionice otpada - Centri za preradu i reciklažu niču i u Nikšiću i Bijelom Polju

Ilustracija (Foto: kanvag/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore je i zvanično odustala od opcija za rešavanje problema otpada spaljivanjem, kako je predviđao Državni plan upravljanja, i odlučila se na osnivanje četiri centra za upravljanje otpadom, sa akcentom na reciklažu i postrojenja za preradu građevinskog otpada.

Regionalni centri nalazili bi se u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Baru.

U odluci o dopunama Državnog plana za period od 2015. do 2020. godine, navodi se da centar u Podgorici može da prihvati otpad iz Cetinja i opštine Danilovgrad, u Nikšiću iz opština Plužine i Šavnik, u Bijelom Polju iz opština Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Žabljak, Berane, Rožaje, Plav, Andrijevica, Gusinje i Petnjica, dok bi centar u Baru prihvatio otpad iz opština Ulcinj, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva.

Uz svaki od ovih centara stoji odrednica da mogu da prihvataju otpad i iz drugih opština, što bi značilo da bi radili po sistemu konkurencije.

- Radi se o realnoj varijanti, sa kojom bi Crna Gora mogla da za pet godina reši problem otpada. Sa ta četiri centra pokriva se cela teritorija države. Podgorica i Bar već funkcionišu dosta dobro. Otvaraju se dva nova centra u Nikšiću i Bijelom Polju i ideja je da se napravi pozitivna tržišna utakmica da centri ne budu vezani za konkretni region, već da budu jedni drugima pozitivna konkurencija - kazao je direktor Ozona i član radne grupe za izmene Državnog plana Aleksandar Perović.

Još važeći Državni plan predlagao je tri opcije. Prva je predviđala osnivanje pet regionalnih centara za upravljanje otpadom, a druga tri regionalna centra. Najspornija je bila treća opcija koja je podrazumevala formiranje jedinstvenog centra za čitavu državu koji bi bio stacioniran u Nikšiću, a koji bi imao spalionicu. Ta opcija naišla je na veliko protivljenje ekologa i stručnjaka, a iz EU je stiglo jasno upozorenje da Crna Gora ne može da razmišlja u pravcu izgradnje nekog prostrojenja za tretman otpada tipa spalionice.

Prema novim izmenama Državnog plana, centre bi, u zavisnosti od potreba i ekonomske opravdanosti, činili reciklažni centri, postrojenja za preradu građevinskog otpada, kompostiranje biorazgradivog otpada, posebne vrste otpada (elektronski i električni otpad, otpadne gume, vozila, baterije i akumulatori i ambalažni otpad), eventualna manja postrojenja za termičku obradu otpada i sanitarne deponije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.