NavMenu

Na prodaju farma od 200.000 hektara u Australiji - Uz zemljište i opremu i 50.000 ovaca

Izvor: eKapija Sreda, 06.06.2018. 09:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Heath Johnson/shutterstock.com)Ilustracija
U Australiji je oglašena prodaja jedne od najvećih farmi veličine 200.000 hektara, a očekuje se da će biti prodata po ceni između 75 i 85 miliona australijskih dolara (između 48 i 55 mil EUR), odnosno 56 do 64 mil USD. Imanje pored zemljišta sadrži objekte, poljoprivrednu mehanizaciju, stado od 50.000 ovaca, objavio je portal Agro Smart.

Farma pripada zapadnoaustralijskom proizvođaču žitarica Džonu Nikoletiju koji je odlučio da se penzioniše sa 64 godine.

Ova farme predstavlja najveću površinu obradivog zemljišta koja je ikada ponuđena na prodaju. Sastoji se od 76.575 hektara zemljišta u vlasništvu od kojeg je više od 62.000 obradivo i 127.000 hektara zemljišta u zakupu, od čega je nešto više od 95.000 obradivo i biće dodeljeno novom vlasniku. Zemljište se nalazi raspoređeno na oko 30 farmi.

Pored zemljišta na prodaju se nudi i stado od 50.000 merino ovaca sa podmlatkom. Takođe i velik broj poljoprivrednih mašina uključujući 14 kombajna, 12 sejalica, sedam prskalica, 13 velikih traktora, sedam malih traktora…

U ponudi je i oko 25 građevinskih objekata, zatim silos objekti kapaciteta 15.000 tona.

Ovo, inače, nije prva Nikoletijeva prodaja. Pre tri godine prodao je 70.000 hektara azijskom biznismenu za 36 miliona australijskih dolara. Razlog prodaje bila je otplata dugova koji su bili posledica loše proizvodne sezone.

Nikoleti kaže da ne bi prodavao zemlju da je deset godina mlađi. Ima sina i dve kćeri koji se takođe bave poljoprivredom ali i sami imaju mnogo zemlje i nije im potrebno još.

Iako prodaje imanje Nikoleti kaže da se ne povlači u pravu penziju već da će nastaviti da se bavim prodajom John Deere mehanizacije. On je, naime, i vlasnik šest predstavništava u kojima se prodaje ova mehanizacija, a direkcija ove trgovinske firme na čijem je čelu, nalazi se u Pertu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.