Izvor: Novosti | Sreda, 21.01.2009.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Elita poleće sa "Čeneja" - prvi avioni sa aerodroma u Novom Sadu bi mogli da polete već 2012. godine

(Foto: Teodora Brnjoš)

Izgradnja civilnog aerodroma na Čeneju, posle jedne decenije, ponovo je aktuelizovana. Već narednog meseca planovi će biti dopunjeni i počeće njihova realizacija. Prema planu gradske uprave i Aero kluba "Novi Sad", prvi avioni bi mogli da polete već 2012. godine. Zvaničnici ističu da čenejska vazdušna luka neće biti konkurencija Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu. Čenejski aerodrom, koji postoji već više od pola veka, dosad se koristio isključivo za sportsku i poljoprivrednu avijaciju.

Član gradskog veća zadužen za saobraćaj, Siniša Bubnjević, posle sastanka sa predstavnicima AK "Novi Sad", kazao je da bi glavni grad Pokrajine trebalo da bude nosilac projekta i, kako se planira, i da upravlja aerodromom, koji će biti formiran kao javno preduzeće ili akcionarsko društvo.

- Žestoko krećemo u realizaciju - najavio je Bubnjević.

- Za izgradnju civilnog aerodroma na Čeneju zainteresovana je i Pokrajina. Da bi aerodrom imao pistu, dužine između 1.600 i 2.000 metara, potrebno je uraditi parcelaciju i videti da li je potrebno da se dokupi ili zameni zemljište. To će biti zadatak Zavoda za izgradnju grada.

Prema Bubnjevićevim rečima, na novi aerodrom bi mogli da sleću i poleću ne samo sportski i poljoprivredni, već i laki privatni, putnički avioni sa 40 mesta.

Buduća vazdušna luka gradiće se u nekoliko faza. U prvoj je planirano da se izgradi pista i toranj, što će omogućiti da vazdušni saobraćaj krene sa Čeneja. Zatim, sledi rekonstrukcija postojeće upravne zgrade sa kontrolom leta. U planu je, takođe, i formiranje carinske i policijske službe, što će omogućiti da aerodrom samostalno posluje i u međunarodnom civilnom vazdušnom saobraćaju.

Prema prvim nezvaničnim procenama, za realizaciju celokupnog starog-novog projekta, potrebno je obezbediti 5 mil EUR, a ko će i u kom procentu uložiti novac, još se razmatra.

- Planiramo da aerodrom na Čeneju bude "C" kategorije - objašnjava Mirko Majstorović, direktor Aero kluba "Novi Sad".

- Projekat od pre deset godina detaljno će još jednom pregledati stručnjaci, koji će uraditi reviziju, kako bi se adekvatno pripremio teren za novu pistu. Dokumentacija mora da se ažurira i da se uradi biznis plan. Činjenica je, svakako, da Novom Sadu treba jedan ovakav aerodrom.

Osposobljavanje čenejskog aerodroma za civilni saobraćaj, omogućilo bi i dovođenje "jeftinih" kompanija, koje danas za 20 do 100 EUR prevoze putnike širom Evrope.

Najbliži aerodromi Novosađanima su "Nikola Tesla", budimpeštanski i zagrebački, što zahteva vreme, ali i novac da se do njih stigne.

PROMOTIVNI LET

Ideja da čenejski aerodrom dobije i putnički rang bila je promovisana još pre četiri godine. Tadašnja gradska vlast je to označila kao prioritet, ali ništa nije učinila da tako i bude. Krajem maja 2004. godine, tim povodom je bio i organizovan promotivni let. Na čenejsku pistu uspešno je tada sleteo avion iz Podgorice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.