Izvor: Beta | Utorak, 05.06.2018.| 14:40

MIHAJLOVIĆ: Preduzetnicama potrebna veća podrška privrednih udruženja i državnih institucija

Ilustracija (Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Preduzetnicama je potrebna veća podrška privrednih udruženja i državnih institucija kako bi se uključile u lanac dobavljača velikim kompanijama, kazala je danas predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

- Od ukupnog broja preduzetničkih firmi u Srbiji u 31% njih vlasnice su žene i zapošljavaju preko 200.000 ljudi, dakle 200.000 porodica živi od rada dama koje vode svoje preduzetničke radnje - rekla je Mihajlović na konferenciju Ravnopravno u lancu vrednosti.

Ona je ocenila da je cilj konferencije da se ženama pomogne da budu ekonomski samostalne i budu deo lanca dobavljača velikih proizvodnih sistema.

- To nije jednostavan i lak posao. Postoji sa jedne strane društvena odgovornost, ali sa druge strane moramo da nađemo i zakonske načine kako ćemo to uraditi. Želimo da nađemo način kako ćemo kroz određene institucije i zakone rešiti pitanje uključivanje preduzetnica u lanac nabavki - kazala je Mihajlović.

Dodala je i da su "žene slobodne samo onda kada su ekonomski samostalne", da je potrebno uskladiti roditeljstvo sa poslom, zbog čega će njeno ministarstvo u narednih mesec i po dana kreirati prostoriju za čuvanje dece zaposlenih u ministarstvu.

Konferenciju Ravnopravno u lancu vrednosti organizovali su Vlada Srbije, Udruženje poslovnih žena Srbije, Američka privredne komora (AmCham) u Srbiji i Savet stranih insvestitora (FIC).

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić je ocenila da je povezivanje mikro preduzeća i velikih korporacije neophodno.

- Ova dva sveta koegzistiraju ali nemaju dovoljno dodirnih tačaka, nema dovoljno mehanizama da se povežu i da se malim preduzećima obezbedi ulazak u lanac dobavljača, te da im se otvori tržište - kazala je Popović Pantić.

Predsednica Upravnog odbora AmCham u Srbiji i predsednica Borda direktora kompanije Philip Morris, Jelena Pavlović najavila je pomoć te kompanije preduzetnicama, kako bi imale jednak pristup obrazovanju i informacijama i napravile konkurentne proizvode.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.