Izvor: eKapija | Utorak, 05.06.2018.| 15:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Švajcarske kompanije u Srbiji zadovoljne uslovima poslovanja - Većina očekuje da se poslovna klima neće menjati u 2018.

Sa predstavljanja rezultata ankete ŠSTK
Većina švajcarskih kompanija koje posluju u Srbiji zadovoljna je uslovima poslovanja, saopštila je danas Švajcarsko-srpska trgovinska komora. U anketi ove asocijacije 90% kompanija je poslovnu klimu u Srbiji ocenilo kao zadovoljavajuću, dok se prošle godine tako izjasnilo njih 64%.

Takođe, većina ispitanih kompanija ocenila je da će uslovi poslovanja u Srbiji u 2018. godini ostati nepromenjeni u odnosu na 2017. Od svih anketiranih kompanija, 42% očekuje da će poslovna klima u Srbiji tokom 2018. biti bolja u odnosu na prethodnu, dok 58% ispitanih preduzeća smatra da će klima ostati ista u odnosu na 2017. godinu.

Ovo su rezultati "Upitnika o poslovnoj klimi u Srbiji u 2018. godini" koji je Švajcarsko-srpska trgovinska komora (ŠSTK) sprovela tokom aprila i maja, u okviru švajcarsko-srpske poslovne zajednice. Cilj ankete bio je da se dobiju bliže informacije o percepciji koju kompanije u okviru ove poslovne zajednice imaju o uslovima poslovanja na domaćem tržištu, kao i o njihovim očekivanjima i izazovima sa kojima se suočavaju.

Majo Mićović, predsednik Upravnog odbora Švajcarsko-srpske trgovinske komore i generalni direktor kompanije Sky Express, rekao je da Upravni odbor ŠSTK-a pozdravlja pozitivne rezultate koji su iskazani u ovogodišnjoj anketi i naglašava da optimističko viđenje lokalnih uslova poslovanja od strane ispitanih kompanija može doprineti privlačenju potencijalnih investitora iz Švajcarske, kao i promovisanju Srbije kao atraktivne poslovne destinacije.

Takođe, rezultati ovog istraživanja pokazuju da većina ispitanih kompanija očekuju promene u oblastima birokratije i administracije, borbe protiv korupcije, kao i u pogledu obezbeđenja pravne sigurnosti i stabilnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.