NavMenu

Fakultet muzičke umetnosti dobija zgradu - Na istom mestu biće i Fakultet za igru

Izvor: Beta Utorak, 05.06.2018. 12:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anna Jurkovska/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je danas da će ministarstvo pokrenuti izgradnju Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta za igru u Beogradu.

- Juče smo na sednici Vlade razgovarali o gradnji Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu koji funkcioniše u neuslovnom prostoru već 80 godina, ali sam predložio da na tom prostoru bude i zgrada Fakulteta za igru - rekao je danas Šarčević novinarima posle obilaska Baletske škole Nacionalne fondacije za igru (NFI).

Šarčević je rekao da Srbija malo ulaže u škole za igru i ples, kao i da će se to u narednom periodu promeniti.

- Jugoslavija je puno ulagala u umetničke škole, ali samo u muzičke, zato danas u Srbiji postoji mreža osnovnih i srednjih muzičkih škola. Međutim, kada su u pitanju igra, ples, balet i dizajn imamo samo po jednu školu i tu kasnimo decenijama. Danas smo razgovarali da se projekat škola za igru proširi po Srbiji, da bude po jedna ovakva škola u Vojvodini i centralnoj Srbiji - rekao je Šarčević.

On je najavio da ministarstvo planira izgradnju centra za sve umetnosti u Ćupriji.

- Predlažem koleginici Aji Jung da njena sledeća škola bude u Ćupriji, jer tamo već postoji muzička škola za talente, a ministarstvo planira da u tom gradu otvori centar za ostale umetnosti - rekao je Šarčević.


Direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung rekla je da je april bio uspešan mesec za tu školu, najviše zbog toga što je ta škola akreditovana.

- Mesec april bio je veoma uspešan za našu školu, jer smo najpre osvojili šest medalja na međunarodnom baletskom takmičenju u Atini. Odmah nakon toga stigla je vest da je naša škola akreditovana nakon pet godina čekanja. Akreditaciju ministarstva prosvete Italije dobili smo 2013. godine i čekali smo da se taj program prve osmogodišnje internacionalne baletske škole akredituje i u Srbiji - kazala je Aja Jung.

Navodeći da prvu audiciju očekuje 8. juna, ona je kazala da očekuje da deca iz Srbije polože ispite pred internacionalnom komisijom koja će doći iz Rima i baletske akademije iz Pekinga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.