NavMenu

Uskoro tender za uređenje Sremske ulice

Izvor: eKapija Utorak, 05.06.2018. 15:57
Komentari
Podeli
Budući izgled ugla Knez Mihailove i Sremske (Foto: Beoinfo)Budući izgled ugla Knez Mihailove i Sremske
Tender za uređenje Sremske ulice, kao i spoja ove ulice sa Knez Mihailovom, uskoro će biti raspisan, a zamena dotrajalih i polomljenih ploča u Knez Mihailovoj krenula je početkom maja, rekao je gradski urbanista Milutin Folić, prenosi Beoinfo.

Prema njegovim rečima, svi ulazni pravci u našu najznačajniju pešačku zonu trebalo bi da budu uređeni, jer oni su ti koji pozivaju ljude da uđu u nju, a sada na ovom izuzetno važnom mestu vlada popriličan haos.

– Sada ovde imamo kolski ulaz gde su naređani taksisti ili se automobili zaustavljaju privremeno sa upaljena četiri migavca. Zato je napravljeno novo saobraćajno rešenje tako da ulaz u pešačku zonu neće postojati, već će taj deo biti tik uz ulicu i tako će se osloboditi veći deo za pešake. Biće formiran i mali trg, takozvana "pjaceta", koja će biti adekvatna visini Palate Albanija i značaju ulaska u Knez Mihailovu ulicu – rekao je Folić.

On je dodao da je ova tačka značajna upravo zato što je u njoj najgušći pešački saobraćaj.

– Oni koji se upute iz pravca Zelenog venca, a došli su sa Novog Beograda i iz Zemuna, dolaze upravo u ovu tačku i idu ili u Knez Mihailovu, na Terazije ili dalje ka centru. Tuda prolazi osa koja ide od Kalemegdana do Hrama Svetog Save – istakao je gradski urbanista.

Sada je na ovom prostoru delimično omogućen automobilski saobraćaj, a deo je popločan behatonom, ali, kako kaže Folić, uskoro će izgledati drugačije.


– Sve će biti potpuno popločano kamenom, po uzoru na Knez Mihailovu ili Obilićev venac. Biće ostavljen prostor za skulpturu poznatog svetskog umetnika. Sama Sremska biće uređena onako kao što je započeta Birjuzova. Kameni tepisi koji se preklapaju dovodiće pešake do skvera iz kojeg će se račvati putevi ka Knez Mihailovoj i Terazijama. Pravi se, dakle, novi zglob pešačkog saobraćaja, koji će sadržati i umetnost – rekao je Folić.

Prema njegovim rečima, na ovaj način će se pešačka zona Maršala Birjuzova sa Sremskom integrisati sa pešačkom zonom Knez Mihailove i Terazijama, a sa druge strane biće povezana prolazom pored garaže.

– Tako ćemo imati kružno kretanje kroz pešačku zonu, koje je danas praktično nemoguće i zbog toga što je Sremska ulica u izuzetno lošem stanju – rekao je Folić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.