Izvor: Večernje novosti | Utorak, 05.06.2018.| 11:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izgradnja nasipa na Crnici privodi se kraju - Paraćin dobija i mobilnu opremu za odbranu od poplava

Ilustracija (Foto: baloncici/shutterstock.com)
Obimni zemljani radovi uoči izgradnje novih nasipa na reci Crnici su se "približili" Paraćinu, iz pravca autoputa ka gradu, i mada su samo uvod u najavljeno betoniranje, po obimu prevazilaze sve dosad viđeno u toj opštini. Izvođač radova kojeg je angažovala Austrijska razvojna agencija će uskoro započeti sanaciju najkomplikovanijeg i najdužeg dela Crnice, od mosta kod Štofare, do autoputa.

Podsetimo, projekat odbrane grada od velikih voda se, posle višegodišnjih priprema, realizuje od lane, a radove vredne nekoliko miliona EUR finansira Evropska unija, po projektu Srbijavoda i vodoprivrednog instituta Jaroslav Černi. Istovremeno, lokalna samouprava rešava imovinsko-pravne sporove duž trase, donosi planska dokumenta i pomaže u logistici.

- Kompletni radovi obuhvataju 10.800 metara toka Crnice, a druga deonica, na kojoj se upravo nalazimo, najzahtevnija je jer, predstoje radovi u betonu i kamenu, te izgradnja temelja za mobilnu opremu koja bi trebalo da bude nabavljena i isporučena do kraja godine. Ona će se montirati po potrebi, duž toka Crnice kroz grad, pa se već grubo uređuju pristupne staze kako bi lokalna samouprava kasnije mogla da napravi šetalište pored reke i produži ga sve do Glavice. Rok za završetak posla ističe početkom narednog leta - ističe koordinator projekta Miloš Tomić.

Najveći deo novog sistema odbrane će, ipak, biti završen do kraja ove godine, a kroz grad će biti podignut betonski zid koji će se arhitektonski uklopiti u okolinu.

Opština, međutim, radi projektnu dokumentaciju i za podizanje sedam kolskih i pešačkih mostova na višu kotu, odnosno njihovo rušenje i ponovnu izgradnju novcem Švajcarske razvojne agencije, jer su stručnjaci utvrdili da su ti prelazi preko Crnice 2014. bili velika prepreka bezbednijem protoku vode.

Dosad je na Crnici i Grzi napravljen sistem koji omogućava pravovremenu reakciju u slučaju naglog porasta vodostaja, a za reku Suvaru je napravljeno novo korito, pa je selo Gornja Mutnica zaštićeno od plavljenja. Za punu bezbednost Davidovca je na nekim delovima toka Grze potrebno sagraditi nove nasipe, pa je lokalna samouprava pozvala meštane da se jave nadležnim službama radi rešavanja imovinskih pitanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.