Izvor: eKapija | Utorak, 05.06.2018.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ruski Yandex.Taxi stigao u Beograd - Napravljena nova mapa grada, naručivanje vožnje putem aplikacije

Ilustracija (Foto: Andresr/shutterstock.com)
U Beogradu se pojavio Yandex.Taxi, najveći ruski online servis za naručivanje taksija. Aplikacija se može besplatno skinuti na App Store i Google Play prodavnicama, a Srbija je ukupno 11. i prva zemlja u Centralnoj Evropi u koju je došao ruski IT gigant. Pre početka rada, u aplikaciju su dodate detaljne karte Beograda i srpski jezik.

Kako navode iz Yandexa, za naručivanje taksija nije neophodno navođenje adrese, dovoljno je pokrenuti aplikaciju i ona će sama odrediti gde se korisnik nalazi i usmeriti automobil prema njemu. Algoritmi aplikacije Yandex.Taxi uzimaju u obzir udaljenost i gužve u saobraćaju i pronalaze vozača koji će najbrže stići do korisnika.

- Taksi tržište u Srbiji je već formirano i tarifa je ista za sve kompanije. Zbog toga smo odlučili da naše konkurentne prednosti budu kvalitet usluga, savremeni dizajn aplikacije i pametne tehnologije - objašnjava Mušeg Saakjan, direktor za međunarodni razvoj Yandex.Taxija, i dodaje da "taksisti mnogo kraće stoje bez vožnji, što znači da mogu više da zarade".

Zahvaljujući novim mapama Beograda, aplikacija može prilično tačno da predvidi cenu vožnje, a prilikom raspodele vožnji aplikacija uzima u obzir, između ostalog, i rejting vozača zasnovan na ocenama koje su dali korisnici i statistici realizovanih vožnji.

Iz Yandex.Taxija ističu da ne sarađuju direktno sa vozačima, već samo sa zvaničnim udruženjima koja imaju dozvolu za prevoz putnika. U Beogradu okupljaju više od 600 vozila iz partnerskih udruženja.

Menadžer Yandex.Taxi za Srbiju i zemlje Centralne Evrope Dejan Jefim kaže da "Srbija postaje interesantna zemlja za međunarodne poslovne igrače. Zato je Yandex.Taxi rešio da uloži novac i tehnologiju u Centralnu Evropu".

- Pre samog početka smo u dogovoru sa Vladom Srbije napravili novu mapu Beograda. Tako detaljnu kartu niko nema, čak ni u Sloveniji, odakle ja dolazim. Ali Yandex.Taxi ne planira da se zaustavi samo na tome - istakao je Jefim.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.