Izvor: Večernje novosti | Utorak, 05.06.2018.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Iznad Kraljeva do 2019. niče pravoslavni krst visok 33 metra

Ilustracija (Foto: Alexandra Haritonova/Shutterstock)
Pravoslavni krst visine 33 metara i težak 40 tona trebalo bi do naredne godine da bude postavljen na planini Stolovi kod Kraljeva, na vrhu Usovica i nadmorskoj visini od 1.375 metara.

Prema rečima protojereja Ljubinka Kostića, ovaj hrišćanski simbol trebao bi da bude svojevrstan prilog sadašnje generacije Kraljevčana osmovekovnom jubileju autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

- Nadam se da ćemo uspeti da krst postavimo do naredne godine. Postavljanje krsta se finansira isključivo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, institucija i privatnih firmi. Od toga i zavisi da li ćemo uspeti u našoj nameri - rekao je Ljubinko Kostić.

Uprkos veoma nepristupačnom terenu, za proteklih godinu dana izgrađen je temelj sa postamentom, osveštan minulog vikenda uz pravoslavni obred i u prisustvu episkopa žičkog Justina, sveštenika Eparhije žičke, predstavnika lokalne samouprave, ovdašnjih institucija i mnogobrojnih gostiju.

Na inicijativu kraljevačkog PSD Gvozdac, ovo pravoslavno znamenje postavlja se i u čast vojnika srpske vojske koji su poginuli na Stolovima prilikom povlačenja u Prvom svetskom ratu.

- Vrh Usovica planski je izabran kako bi se krst video i sa okolnih planina Jastrepca, Kopaonika i Rudnika. On će podsećati naredne generacije da su u okolini Kraljeva nastale i srpske svetinje, srednjovekovni manastiri Žiča i Studenica - istakao je Miroslav Stanić, predsednik PSD Gvozdovac.

U izgradnju temelja sa postamentom ugrađeno je više od 135 kubika betona i oko 6.500 kg armature. Ideja inicijatora je da krst bude osvetljen, kao i da se strujom snabdeva iz solarnih ćelija ili mini vetrenjače.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.