NavMenu

Podrška proizvodnji biomase kroz IPARD programe - Kompanija Global Seed iz Čuruga u bioenerganu uložila 4,3 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.06.2018. 15:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rudmer Zwerver/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović ukazao je danas na višestruke koristi od proizvodnje biomase, istakavši da je kompanija Global Seed jedan od primera kako treba da se zaokruži ta proizvodnja i na mnogo manjim gazdinstvima.

Nedimović je, tokom obilaska postrojenja za gas u okviru te farme u Čurugu koja se bavi proizvodnjom biomase, istakao da i mnogostruko manje farme mogu da imaju postrojenja za proizvodnju biomase, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je dodao da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kroz IPARD programe podržati takve projekte, jer to ne znači samo uštedu, već je reč i o ekologiji.

Direktor kompanije Global Seed Saša Vitošević podsetio je na to da je reč o investiciji započetoj još 2006. godine, i naveo da je u organsku proizvodnju mleka, sa farmom i elektranama za biomasu od 1,2 megavata, ukupno uloženo 22 mil EUR.

Vitošević je rekao da je samo postrojenje za biomasu koštalo 4,3 mil EUR, dodavši da mnogi pogrešno misle da elektrane na biomasu proizvode samo električnu energiju, ali treba znati da je poljoprivreda jedan od najvećih zagađivača životne sredine, i ovo je način rešavanja ekološkog problema.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević rekao je da pokrajinski sekretarijat podsticajnim merama želi da, kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, osnaži organsku proizvodnju.

- Ove godine smo tri puta povećali sredstva za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje, ali smo omogućili i povoljne aranžmane za nabavku specijalne mehanizacije potrebne proizvođačima u ovoj oblasti agrara - istakao je Radojević.

Predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić najavio je da će i lokalna samouprava podržavati kompanije koje žele da ulažu u poljoprivredu poput firme Global Seed.

Kompanija Global Seed je lider u proizvodnji organskog mleka u Evropi sa približno 1.000 krava koje daju 18.000 litara mleka mesečno, odnosno sedam i po miliona godišnje, navodi se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.