NavMenu

Nema dogovora o ceni malina - Proizvođači najavljuju radikalizaciju protesta

Izvor: Beta Ponedeljak, 04.06.2018. 15:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ALEX2016/shutterstock.com)Ilustracija
Hladnjačari i malinari nisu danas postigli dogovor na sastanku koji je organizovala Privredna komora Srbije u Užicu, pa najavljuju radikalizaciju protesta i u ostalim gradovima Zlatiborskog okruga.

- Ako država ne interveniše i ne uključi se u rešavanje problema imaćemo proteste, a ako se to desi mogla bi da "proključa" Srbija - rekao je posle sastanka Milan Radojičić iz ariljskog Vilameta.

Borko Pavić iz Saveza srpske maline ističe da hladnjačari nisu hteli da govore o ceni maline.

- Razgovor je bio krajnje poražavajući za nas malinare. Stalno su se pozivali na slobodno tržište. Mi sami ovaj problem ne možemo da rešimo, tako da se protesti nastavljaju, a malinari iz Prijepolja traže i ostavku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - rekao je Pavić.

Rade Ljubojević, vlasnik hladnjače i kompanije Sirogojno company rekao je da ove godine zalihe maline, kojih ima prema proceni od 25 do 30 hiljada tona, prave problem u određivanju otkupne cene maline.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je, prethodno u toku dana, da država ne može da učini ništa kada je u pitanju cena maline, povodom protesta malinara koji su blokirali magistralni put u Prijepolju.

- Oni traže cenu, a na to država ne može da utiče. Ne znam do kada će trajati blokada, to zavisi od njih. Ispunjeno je ono što su tražili ranije, a to je formiranje Nacionalnog saveta za malinu, kao i da se reši problem sa đubrivom. To je sve rešeno, a kod cene država ne može ništa - izjavio je Nedimović.

I prvi čovek Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da se rešenje za probleme malinara mora naći "unutar industrije" i dodao, takođe, da cena maline zavisi od svetskog tržišta a ne od države.

Podsetimo, Auto-moto savez Srbije saopštio je jutros da je usled protesta malinara saobraćaj potpuno obustavljen na magistralnom putu u Prijepolju koji ide ka Crnoj Gori. Proizvođači malina blokiraju magistralni put.

Malinari iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Limska dolina iz Prijepolja i Priboja i Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica protekle noći nisu uspeli da se dogovore sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da se otkupna cenu poveća na 180 dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.