NavMenu

eZUP uštedeo građanima 500.000 sati

Izvor: eKapija Nedelja, 03.06.2018. 15:01
Komentari
Podeli
(Foto: chaivit chana/shutterstock.com)
Pre godinu dana, 1. juna 2017. godine u Srbiji je proradio informacioni sistem eZUP, koji omogućava bržu i efikasniju uslugu građanima koji više ne moraju da provode vreme šetajući od šaltera do šaltera, prikupljajući podatke kojima država već raspolaže.

U prvih godinu dana, 245 organa počelo je da koristi informacioni sistem eZUP, a ovim putem razmenili su tačno 208.095 dokumenata, koje su do pre samo godinu dana građani prikupljali sami. Na ovaj način građanima je ušteđeno više od 500.000 časova, a država je ostvarila uštedu od približno 20 miliona dinara na štampanju i izdavanju papira, navedeno je na zvaničnom sajtu vlade.

Danas eZUP, kako je objašnjeno, povezuje 18 baza podataka osam velikih institucija u Srbiji: matične knjige Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, baze MUP-a, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Republičkog geodetskog zavoda i Ministarstva pravde.

Ovo je veliki korak u automatizovanju administrativnih postupaka i značajan iskorak ka uvođenju moderne elektronske uprave u Srbiji koja će biti u službi građana i privrede, ističe se, a sistem eZUP je samo jedna od velikih reformi koje sprovodi Vlada Srbije u transformaciji javne uprave u servis građana.

Grad Smederevo je najveći korisnik eZUP-a i primer je dobre prakse među jedinicama lokalne samouprave, navodi Vladin sajt.

Sistem eZUP, inače, najviše koriste organi lokalne samouprave, a najveći pojedinačni korisnik je Ministarstvo unutrašnjih poslova.


Pored pristupa podacima iz 18 baza podataka, eZUP nudi i uslugu koja se zove "opšti zahtev" i koja omogućava službenicima da komuniciraju sa drugim organima ukoliko imaju potrebu za podacima koji nisu sadržani u ovih 18 baza podataka koje eZUP trenutno nudi i na taj način dodatno ubrza proces koji je građanin pokrenuo.

Vlada Srbije u potpunosti razume da, iako danas postoje i tehničke mogućnosti i pravni okvir koji obavezuje sve organe da koriste eZUP kako bi pružali brzu, jednostavnu i kvalitetnu uslugu građanima, neki službenici i organi i dalje zahtevaju od građana da prikupljaju dokumente koje država već poseduje, navodi se.

- Zato danas snažno apelujemo na sve organe u državi i sve lokalne samouprave da što pre počnu u potpunosti da primenjuju sistem eZUP, kako bismo svi zajedno doprineli razvoju moderne elektronske uprave i bili na usluzi građanima i privredi - istaknuto je na sajtu Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.