NavMenu

Moguće širenje proizvodnje u Gornjem Milanovcu - Srpski inženjeri vodeći izvoznici ideja za Tetra Pak

Izvor: Tanjug Nedelja, 03.06.2018. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: Oleg Golovnev/shutterstock)
Švedska kompanija Tetra Pak, koja je na srpskom tržistu prisutna više od 50 godina, postala je peti najveći izvoznik u Srbiji zahvaljujući inovacionim idejama mladih srpskih inženjera i godišnjom proizvodnjom od 200 mil EUR.

To je u petak, 1. juna izjavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je u društvu švedskog ambasadora Jana Lundina i rukovodstvom fabrike, obišao postrojenje i istakao da je osim poslovnog uspeha, ta kompanija i pravi centar za inovacije.

- U Tetra Paku se nalazi dizajn centar koji razvija rešenja za Tetra Pak fabrike širom sveta. Mladi srpski kreativni i talentovani inženjeri na taj način izvoze svoje ideje u ceo svet - ukazao je Popović.

Proizvodnja Tetra Paka u Srbiji je jedna od najboljih proizvdonji te kompanije u svetu, čulo se tokom obilaska.

Ambasador Švedske u Srbiji, Jan Lundin saglasio se sa ministrom Popovićem da, osim što je postrojenje u Gornjem Milanovcu jedna od najvećih fabrika Tetra Paka u Evropi, to i najveći inovacioni centar za jugoistočnu Evropu.

- Tetra Pak koristi srpski potencijal u pogledu inženjerstva i inovacija, i znam da je zadovoljan poslovanjem u Gornjem Milanovcu a to pokazuje i udvostručena proizvodnja u poslednje tri godine - rekao je Lundin.

Dodao je da polovinu svedskog izvoza u Srbiju čini roba za Tetra Pak, kao i da Švedska uvozi mnogo toga iz Srbije.

Predsednik Opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević podsetio je da je Tetra Pak pre nekoliko godina uložio u proširenje kapaciteta proizvodnje u Gornjem Milanovcu,.

- Verujem da ćemo nove investicije imati i ubuduće s obzirom da je obezbeđen prostor za širenje kapaciteta.

Kovačević je ukazao da će Opština Gornji Milanovac aplicirati kod Ministarstva za sredstva za regionalni startap centar u tom kraju, te da će tako u saradnji sa kompanijom Tetra Pak, ali i sa ostalim kompanijama, pokušati da unapredi privredni ambijent i proizvodnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.