Izvor: Beta | Nedelja, 03.06.2018.| 15:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preduzetnik iz Francuske ulaže u Paraćin - Lidl počinje izgradnju objekta, moguće i švedske investicije

Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)
U Industrijskoj zoni Zmič u Paraćinu 14 domaćih i stranih investitora trenutno radi ili gradi fabrike, a uglavnom je reč o malim ili srednjim preduzećima, rekao je u petak (1. juna 2018. godine) predsednik te opštine Saša Paunović.

- Paraćin svoju privredu bazira na malim i srednjim preduzećima. Prema analizi koju smo radili sa Udruženjem preduzetnika, mala i srednja preduzeća su u poslednje četiri godine u Paraćinu izgradila poslovni i proizvodni prostor koji je veliki kao jedna velika kompanija poput Staklare ili Štofare, koji su bili giganti u vreme nekadašnje Jugoslavije - rekao je Paunović.

Naveo je da je u 2016. godini u malim i srednjim preduzećima u Paraćinu zaposleno 320 ljudi.

- Relativno smo mala opština za velika preduzeća, koja smatraju da ovde za njih nema dovoljno radne snage - rekao je Paunović.

Od stranih investitora Paraćin ima jednu bugarsku firmu koja gradi fabriku od 1.200 kvadrata u industrijskoj zoni i za početak će zaposliti devet radnika, a kasnije i više.

- U našu industrijsku zonu stigao je i preduzetnik iz Francuske koji sarađuje sa paraćinskim preduzećem koje se bavi proizvodnjom građevinskih mašina. Oni su već zakupili halu i zaposliće petnaestak radnika koji će proizvoditi delove za preciznu mehaniku - rekao je Paunović.

Predsednik opštine Paraćin je podsetio da je razgovarao i sa švedskim investitorima Rimaster koji bi trebalo da zaposle oko 400 radnika ako se budu odlučili da investiraju u Srbiji, a "suzili su izbor opština na Paraćin i Lebane".

Trgovinska kompanija Lidl je, napominje i to, ovih dana u Paraćinu počela sa pripremom zemljišta koje je kupila pre više od godinu dana za gradnju prodavnice.

- Platili su komunalije, dobili su građevinsku dozvolu pre nekoliko meseci i kao što su obećali, početkom juna kreću sa izgradnjom - rekao je Paunović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.