NavMenu

Više od polovine transakcija u Srbiji izvrši se platnim karticama - Uskoro moguće i plaćanje putem mobilnog telefona i QR koda

Izvor: Tanjug Petak, 01.06.2018. 14:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Platna kartica zauzima vodeće mesto među svim drugim načinima plaćanja, kazala je predsednik Grupacije za razvoj platnih kartica Privredne komore Srbije (PKS) Vesna Džudović otvarajući tradicionalno XVI junsko savetovanje Platne kartice 2018, koje ima za cilj promociju daljeg razvoja kartičarstva i bezgotovinskog plaćanja.

Džudović je navela da je prema izvodima Narodne banke Srbije u 2017. godini realizovano 57% transakcija platnim karticama, dok ostali instrumenti plaćanja - čekovi, nalozi... predstavljaju ostatak.

Navela je i da je od 2012. do 2017. godine registrovan porast plaćanja platnim karticama, te da je broj transakcija plaćanja više nego dupliran, odnosno da je za 110% veći 2017. godine u odnosu na 2012. godinu.

- Značajan je i podatak da internet plaćanje više nije zanemarljjivo, imamo preko milion i po transakcija internet plaćanja u 2017. godini - kazala je Džudović.

Prema njenim rečima, ono što nije dobro je teritorijalna rasprostranjenost korišćenja platnih kartica, odnosno to što je koncentracija plaćanja u najvećem delu u Beogradu - 60% transakcija, dok je 5% u Novom Sadu, 4% u Nišu, a u ostalim gradovima u unutrašnjosti po 1%.

- Razvoj svih vrsta elektronskih plaćanja, uključujući i druge vidove osim platnih kartica, nastavlja se. Platne kartice i dalje zauzimaju vodeće mesto i zauzimaće vodeće mesto i u narednim godinama i važno je da će potrošači da se naviknu na elektronsko plaćanje i da će se koristiti beskontaktna plaćanja i nove tehnologije - navela je Džudović.

Kazala je da Narodna banka Srbije priprema u ovoj godini uvođenje instant plaćanja, kao jedan od drugačijih vidova plaćanja u odnosu na platne kartice, što će biti plaćanje putem mobilnog telefona i QR koda.

- Radiće se i na sprečavanju zloupotreba, jer digitalizacija dovodi do toga da se povećava broj zloupotreba, sajber kriminal, krađe identiteta. Radiće se na zakonskoj regulativi, što je veoma značajno za razvoj kartičarstva, jer bi u protivnom došlo do haosa - kazala je Džudović.

Sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije Privredne komore Srbije Katarina Ocokoljić kaže da je "jedan od ciljeva ovih savetovanja da se kroz podržavanje bezgotovinskih oblika plaćanja podrži suzbijanje sive ekonomije, jer svi znamo koliko to predstvalja najveći problem u razvoju privrede".

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor za informaciono društvo i informacionu bezbednost, Sava Savić kazao je da je bankarski sektor jedna od grana industrija koja je ispred regulatornog okvira i koja svojim načinom rada koristi uvek najnovije trendove i najnovije tehnologije, što je važno za proces digitalne transformacije i za digitalizaciju društva.

Navodeći da je ove godine na predlog ministra trgovine, turizma i telekomunikjacija Rasima Ljajića zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja stupio na zakon, a da su doneta i podzakonska akta kojima je predviđen potpuno elektronski način rada, Savić je naveo da su platne kartice važne zato što mogu da posluže za identifikaciju građana prilikom korišćenja raznih elektronskih servisa.

Kazao je da je u segmentu platnih kartica ogroman potencijal za identifikaciju prilikom izvršavanja elektronskih servisa države, privrede, banaka prema građanstvu i prema firmama, jer kvalifikovane elektronske sertifikate za kavilifikovan elektronski potpis, koji je izjednačen zakonom sa svojeručnim potpisom, ima svega 5% građana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.