NavMenu

Obezbeđeni lekovi za tri retke bolesti - Odobreno lečenje prve grupe pacijenata obolelih od MPS4, spinalne mišićne atrofije i arterijske plućne hipertenzije

Izvor: Dnevnik Petak, 01.06.2018. 11:23
Komentari
Podeli
(Foto: OSABEE/shutterstock.com)
U narednom periodu u Srbiji će otpočeti primena terapije za pacijente obolele od mukopolisaharidoze tip 4 (MPS4), odnosno tzv. Morkio sindroma, kao i za one koji pate od spinalne mišićne atrofije (SMA) i arterijske plućne hipertenzije (APH).

- Komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) donela je odluku da se u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima opredeljenim iz budžeta Republike Srbije, iz fonda za lečenje retkih bolesti, najpre omogući lečenje sedmoro dece obolele od MPS4, dok će se u narednom periodu razmotriti i odobravanje lečenja za sve ostale pacijente za koje je RFZO-u dostavljena medicinska dokumentacija iz zdravstvenih ustanova u kojima se leče ova osigurana lica. Završena je procedura nabavke leka za lečenje pacijenata za koje je Komisija RFZO odobrila uvođenje leka, o čemu su obaveštene zdravstvene ustanove u kojima se leče ovi pacijenti. Određenim ustanovama koje su trebovale lek, lek je već isporučen i dostupan je pacijentima - saopštilo je Ministarstvo.

Pored toga, odobreno je i lečenje prve grupe od 11 dece obolele od spinalne mišićne atrofije. Procedura nabavke ovog leka je okončana i očekuje se da krajem sledeće nedelje lek bude dostupan zdravstvenim ustanovama i pacijentima.

- Takođe, po prvi put Komisija RFZO odobrila je i lečenje prve grupe pacijenata obolelih od arterijske plućne hipertenzije za koje je RFZO-u dostavljena medicinska dokumetacija iz nadležnih zdravstvenih ustanova - kažu u Ministarstvu.

Lečenje retkih bolesti je doživotno i više desetina puta skuplje od lečenja drugih osiguranih lica. Ministarstvo zdravlja je, u poslednjih nekoliko godina, u pogledu položaja obolelih od retkih bolesti učinilo značajne iskorake. Prošle, 2017. godine za lečenje retkih bolesti izdvojeno je oko 1,1 milijardi dinara, da bi ove, 2018. godine za lečenje retkih bolesti bilo izdvojeno više od 1,5 milijardi dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.