Izvor: eKapija | Četvrtak, 31.05.2018.| 14:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Podrška razvoju mikro, malim i srednjim preduzećima uz saradnju na lokalnom nivou - RAS predstavila pilot projekat akceleracije

Predstavnici Razvojne agencije Srbije (RAS) i 16 akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA) razgovarali su prošle nedelje o unapređenju podrške mikro, malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Skup je održan u okviru promocije aktivnosti na projektu Razvijanje akceleratora za poboljšan pristup finansiranju inovacija MMSPP (Accelerator), a osim do sada realizovanih aktivnosti, predstavljen je i pilot projekat akceleracije (sastavni deo samog projekta Accelerator), koji RAS realizuje. Nakon prezentacije prisutni su razmenili mišljenja na temu moguće replikacije pilot projekta, ali i o saradnji na unapređenju podrške MMSPP, i iskustvima na lokalnom nivou, saopštila je ova agencija.

Akceleratori su, podećaju, organizacije koje nude širok dijapazon usluga i investicionih mogućnosti za početnike u poslovanju, cilj im je uključivanje startapova u višemesečne programe, koji sadrže mentorstvo, poslovni prostor, uvezivanje u lance vrednosti i što je najvažnije, početnicima u poslovanju omogućavaju pristup kapitalu i investicijama u zamenu za udeo u vlasničkom kapitalu firme.

Šesnaest akreditovanih regionalnih razvojnih agencija, partneri RAS-a na lokalnom nivou, svojim aktivnostima pokrivaju skoro čitavu teritoriju Republike Srbije i zajedno sa RAS učestvuju u realizaciji programa i projekata namenjenih MMSPP.

Projekat Razvijanje akceleratora za poboljšan pristup finansiranju inovacija MMSP (Accelerator) je deo Dunavskog transnacionalnog programa (DTP) sa ciljem da se poboljša pristup finansijskim sredstvima za inovacije kroz unapređenje uslova institucionalnog okvira i odgovarajućih instrumenata javnih politika, razvoj praktičnih rešenja za usluge akceleracije i sprovođenja uticaja na relevantne strateške okvire u partnerskim regionima i na programskom nivou. Zemlje učesnice projekta su Mađarska, Slovenija, Austrija, Češka, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija.

RAS je jedini partner iz Srbije na projekt, saopšteno je iz ove agencije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.