NavMenu

Ko plaća prenos apsolutnih prava u prometu nekretnina? - NALED za ozvaničenje prakse u izmirenju poreskih obaveza

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.05.2018. 10:35
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Porez na prenos apsolutnih prava po zakonu je u obavezi da plati prodavac, ali je u 99% slučajeva kupac taj koji zaista izmiruje poresku obavezu prema državi u visini od 2,5% vrednosti nekretnine. Izmenama Zakona o porezima na imovinu trebalo bi potvrditi da je obveznik ono lice koje u praksi zapravo i plaća ovaj porez, a to je kupac.

To je samo jedna od tema koju će pred resornim institucijama pokrenuti Savez za imovinu i urbanizam koji je danas konstituisan kao novo radno telo NALED-a. Savez je okupio 21 člana NALED-a iz redova privrede, lokalnih samouprava, udruženja i javnih institucija, saopštila je ova alijansa.

- Imovina i urbanizam su oblasti u kojima je trenutno najintenzivniji rad na kreiranju regulatornog okvira. Predstoje nam izmene zakona o planiranju i izgradnji, stečaju, izvršenju i obezbeđenju i usaglašavanje sektorskih propisa koji se naslanjaju na novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova. Neophodno je i da unapredimo procedure eksproprijacije, urbane i ruralne komasacije, konverzije, restitucije i ozakonjenja objekata kako nerešeni imovinski odnosi ne bi ometali realizaciju investicija i razvoj privrede – istakla je Jasmina Radovanović, savetnica za saradnju s privredom u NALED-u i koordinatorka Saveza.

Savez je, dodaje se u saopštenju, konstatovao da je urgentno rešavanje procedure podnošenja poreskih prijava za imovinu i prenos apsolutnih prava. Od 1. jula građani i privreda ove prijave podnosiće preko javnih beležnika i uštedeti značajno vreme jer više neće morati da odlaze na šaltere Poreske uprave, lokalne poreske administracije i katastra.


Lokalne samouprave okupljene u Savezu posebno su istakle značaj komasacije (ukrupnjavanja parcela) za razvoj poljoprivrede i kreiranje prilika za privlačenje novih ulaganja. Regulisanje komasacije za njih je značajno jer se posebno u centralnoj Srbiji ovaj postupak retko sprovodi kako zbog komplikovane procedure tako i zbog visokih troškova za gradove i opštine.

Savez za imovinu i urbanizam je peta tematska radna grupa u okviru NALED-a koja okuplja privredu, lokalne samouprave i organizacije zainteresovane za unapređenje zaštite imovine i prava na istoj i definisanje reformi u cilju podsticanja ekonomskog razvoja. U prethodnih četiri godine fomirani su i savezi za fer konkurenciju, e-upravu, hranu i poljoprivredu i zdravstvo, podseća se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.