Izvor: Tanjug | Četvrtak, 31.05.2018.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Saradnja Srbije i Gvineje Bisao u proizvodnji žitarica i traktora

Ilustracija (Foto: TDKvisuals/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se danas sa predstavnicima parlamentarne delegacije Gvineje Bisao, s kojima je razgovarao o poljoprivrednoj saradnji, a posebno u oblastima proizvodnje žitarica i traktora.

U saopštenju ministarstva navodi se da je na sastanku dogovoreno da se, uz učešće instituta iz Srbije, tehnologija u proizvodnji žitarica u najvećoj mogućoj meri prenese Gvineji Bisao, kako bi ta zemlja smanjila uvoz žitarica.

Ministar Nedimović je naglasio da je Srbija spremna da ponovo izvrši veliki prodor na tržište severne i zapadne Afrike i da je u ovom trenutku konkurentnija po ceni i kvalitetu u odnosu na druge evropske zemlje.

Delegacija Gvineje Bisao je izrazila zainteresovanost i za nabavku naših traktora i mehanizacije.

Time je, kako se navodi, još jednom potvrđeno da će pokretanje proizvodnje u IMT-u od strane kompanije TAFE već sada opravdati očekivanja i ponovo učiniti dostupnim značajan broj stranih tržišta.

Srpska strana je izrazila spremnost da se realizuje i predlog Gvineje Bisao o edukaciji studenata i agronoma iz te afričke zemlje na univerzitetima u Srbiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.