NavMenu

Menadžeri "Projektomontaže" o ostvarenom i planiranom, o optimizmu i pesimizmu vezanom za 2009.godinu

Izvor: eKapija Subota, 17.01.2009. 14:09
Komentari
Podeli

Razgovori tokom januara meseca obično se koriste za izvođenje zaključaka, ali i za najave planova za godinu u koju smo upravo ušli. Ekapija se priključuje toj atmosferi i predstavnicima nekih od najznačajnijih ekonomskih aktera u zemlji ovih dana postavlja pitanja o postignutom, ali i planiranom za ovu “enigmatsku” godinu.

Ovog puta su nam sagovornici bili Siniša Zorić, generani direktor i Zoran Krstić, izvršni direktor kompanije "Projektomontaža", poznatog i priznatog srpskog brenda u oblasti graditeljstva i uvođenja sofisticiranih sistema u oblasti termotehnike, elektro energetike, telekomunikacija i drugih brojnih sistema infrastrukture.

ekapija : Da li ste zadovoljni poslovnim rezultatima u prethodnoj kalendarskoj godini?

Poslovni rezultat će biti nešto ispod očekivanja, ali ipak bolji nego u 2007.godini ( sa aspekta ukupnog prihoda i ostvarene dobiti ), tako da u datim okolnostima možemo biti relativno zadovoljni.

Godina

Dinara

EUR

2001

198.796.000,00

3.333.797,31

2002

363.505.000,00

5.902.540,42

2003

657.002.000,00

9.593.216,73

2004

986.477.000,00

12.505.254,48

2005

1.198.662.000

14.019.438,59

2006

1.618.193.000

20.462.656,31

2007

2.768.238.000

34.936.531,53

eKapija : Na čemu kompanija u ovom trenutku radi, ili neposredno završava projekte ?

U ovom trenutku je aktuelno nekoliko velikih projekata finansiranih od strane medjunarodnih finansijskih institucija, a posebno bi istakli :

- da smo u partnerskom odnosu sa "Jedinstvom" iz Sevojna, koje je nosilac Konzorcijuma, izveli radove na rekonstrukciji toplovoda i kotlarnica u Pančevu i Subotici, koje je finansirala Evrospka agencija za rekonstrukciju (EAR). Ukupna vrednost ugovora je oko 18 mil €, od čega je oko 50% vrednost angažmana "Projektomontaže"

- na Kliničkom centru Srbije privedeni su kraju radovi na izgradnji toplodalekovoda i montaži 52 podstanice u okviru programa "Energetska efikasnost" koji finansira World bank (Svetska banka).

- u Novom Sadu za potrebe J.K.P. "Vodovod i kanalizacija" , izvodimo radove na izgradnji crpne stanice "Štrand" ( investitor: Nemačka investiciona banka KFW)

Od aktuelnih projekata vredno je pomenuti izuzetni objekat B2 "Terazijska terasa", gde smo realizovali sve instalaterske radove, a tu su i izvođenja svih instalaterskih radova na 3 objekta "Univezitetskog naselja" u Bloku 67, kanalizaciona mreža u naselju Borča, dužine oko 4 km, kolektor u industrijskoj zoni u Šapcu, kanalizaciona crpna stanica na budućem postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu, radovi na rekonstrukciji i dogradnji objekata na graničnim prelazima Sremska Rača, Trbušnica i Jabuka itd.

Na Urgentnom centru Kliničkog centra u Novom Sadu, započeli smo izvodjenje radova na termotehničkim instalacijama.

Pored toga, ovh dana je ugovorena izgradnja konstrukcije za zaštitu nalazišta "Lepenski vir", o čemu će se još pričati.

Prosečan broj investitora za koje izvodimo radove je oko 40, a imamo i godišnje ugovore sa komunalnim preduzećima: JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" i JKP "Beogradske elektrane".

eKapija : Zapošljavanje novog kadra ?

U poslednjih nekoliko godina, orijentacija ka inženjering poslovima je donela značajan pomak u globalnom pozicioniranju preduzeća, kao i rast ukupnih prihoda. Zbog toga smo u toku 2008.godine primili u stalni radni odnos 38 ljudi, od čega - 18 sa visokom stručnom spremom. Ulaganje u marketing nije adekvatno tržišnoj poziciji firme, ali je ulaganje u obrazovanje, licenciranje i sertifikaciju prema standardima kvaliteta značajno i imperativno.

ekapija : Vaši investicioni planovi za 2009.godinu ?

Investicioni planovi su vezani za dalja ulaganja u opremu i mehanizaciju, informacioni sistem, kadrovsko jačanje i usavršavanje i marketing.

Ukoliko se steknu uslovi, nadamo se da ćemo nastaviti gradnju na lokaciji na Novom Beogradu, gde nam se nalaze proizvodna hala i magacini i koja je manjim delom realizovana.

budući kompleks na Trećem bulevarubudući kompleks na Trećem bulevaru

eKapija : Vaša ulaganja u intergrisani sistem menadžmenta ?

Zahvaljujući stručnoj i visokoobrazovnoj radnoj snazi i odgovarajućoj tehničkoj opremljenosti, "Projektomontaža" A.D. je stekla značajne reference i visoku poziciju medju gradjevinskim preduzećima, posebno onim koja se bave instalaterskim radovima.

Posedovanje sertifikata i primena integrisanog sistema menadžmenta prema standardima ISO 9001, 14001, OHSAS 18001, su rezultat dugoročne poslovne orijentacije, usmerene ka stalnom napredovanju i popravljanju performansi, u svim segmentima poslovanja.

Na ovaj način su stvorene pretpostavke za angažman preduzeća na najsloženijim i najzahtevnijim projektima infrastrukture i visokogradnje, koje najvećim delom realizujemo sopstvenim kapacitetima, ali vrlo često i kroz Joint-Venture aranžmane, Konzorcijume ili inženjering sa nizom podizvodjača i kooperanata.

eKapija : Kada je firma nastala i kako se razvijala u prošlosti ?

Preduzeće postoji od 1966.godine i prešlo je put od firme od 20-ak zaposlenih, preko velikog uspona i uspeha u 70-im i 80-im godinama, kada je bio zaposleno i više od 1000 radnika, prošli smo kroz krizne devedesete i uspeli da opstanemo, a od 2000.godine do danas uglavnom se krećemo uzlaznom linijom, kako po pitanju rasta prihoda, zarada, tehničke opremljenosti, jačanja kadrovske strukture i proširenja delatnosti.

Oko 70 % vlasništva je u rukama trenutno zaposlenih u preduzeću, što je i bila težnja i osnova na kojoj je izgradjeno pozicioniranje na tržištu.

Granični prelaz Sremska RačaGranični prelaz Sremska Rača

eKapija : Predstavite Vaš menadžerski i poslovni tim.

Preduzećem upravlja Izvršni odbor koji čini osam direktora koje predvodi generalni direktor Siniša Zorić, dipl.ing.gradj.. Njegov najbliži tim čine direktor Inženjeringa Slavica Živadinović, dipl.ing.maš., finansijski direktor Srbislav Ćirić, dipl.ecc., izvršni direktor sektora termo, klima i proizvodnja Zoran Krstić, dipl.ing.maš., izvršni direktor građevinskog i hidrogradjevinskog sektora Milan Terzić, dipl.ing.gradj., izvršni direktor elektro sektora Aleksandar Pavlović, dipl.ing.el., direktor razvoja i kvaliteta Miloš Arsenijević, dipl.ing.el. i direktor komercijale i transporta Zoran Mirosavljević, dipl.ing.maš.

eKapija : Koliko naših sugrađana danas radi u kompaniji ?

U preduzeću je trenutno zaposleno 414 radnika, od čega oko 60 sa visokom stručnom spremom, 20 sa višom i oko 250 visokokvalifikovanih i kvalifikovanih montera.

eKapija : A koje vrste poslova spadaju u dominantne delatnost kompanije?

Preduzeće se bavi prvenstveno izvodjenjem i projektovanjem svih vrsta instalacija : termotehničkih, hidrotehničkih i elektro, kao i gradjevinskim i gradjevinsko-zanatskim radovima. Većinu poslova izvodimo sopstvenim kapacitetima, ali angažujemo i odredjeni broj partnera za poslove za koje nemamo operativni potencijal.

eKapija : U kojim zemljama Projektomontaža radi i gradi ?

Trenutno "Projektomontaža" radu u Srbiji i Crnoj Gori. Obim poslova u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije značajan, obzirom da smo prisutni tek nekoliko meseci, ali se nadamo značajnijem tržišnom učešću.

eKapija : Na šta ste posebno ponosni, šta su Vaši najveći uspesi?

Generalno, najvećim uspehom preduzeća se može smatrati visoka pozicioniranost u branši , kako po ukupnom prihodu i obimu posla, tako i prema kvalitetu izvedenih objekata.

Aktuelnim uspesima smatramo :

- uvodjenje integrisanog sistema menadžmenta kvalitetom ( ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18000 ),

- permanentno kadrovsko jačanje kroz prijem visokostručne radne snage,

- kupovinu i osavremenjavanje opreme i tehnologije za izvodjenje radova,

- formiranje radne jedinice za razvoj i kvalitet

- razvoj projektovanja i implementaciju "pametnih kuća"

- permanentno proširenje delatnosti kroz inženjering poslove i povezivanje sa nizom preduzeća iz branše

- uspešno pariranje stranim kompanijama na medjunarodnim tenderima ( za EAR; KFW, WB )

- očuvanje sistema odnosa unutar preduzeća koji sadrži solidarnost, humanost i socijalnu odgovornost.

crpna stanica "Štrand"crpna stanica "Štrand"
(budući kompleks Lepenski vir)

eKapija : Koliko se u kompaniji neguje društveno odgovorno poslovanje, u kojim humanitarnim i drugim nekomercijalnim akcijama ste učestvovali ?

Naše vidjenje društveno odgovornog ponašanja se ogleda najpre u očuvanju prava na rad svih zaposlenih i zapošljavanju novih kadrova, i to činimo "ne od juče" pod pritiskom globalne finansijske krize i prema aktuelnim savetima, nego svih 8 tranzicionih godina.

Osim navedenog, pomažemo sportska, studentska i kulturno-umetnička društva širom Srbije (isključivo amaterska i najčešće mladje kategorije), udruženja boraca, ratnih vojnih invalida, povratnika u Bosnu i Hersegovinu, humanitarne akcije na teritoriji opštine Palilula i drugih opština u Srbiji i pružamo individualnu pomoć radi rešavanja zdravstvenih i socijalnih problema. Stipendiramo odredjeni broj srednjoškolaca i studenata, kako dece naših radnika, tako i po preporuci institucija i škola.

eKapija : Koji su Vaši značajni klijenti, investitori, kooperanti, podizvođači?

Naši najznačajniji Investitori su državna uprava i lokalne samouprave, što direktno preko odgovarajućih ministarstava što preko javnih komunalnih preduzeća.

Pored navedenih izvodili smo radove i za EAR, KFW, WB, LUX- DEVELOPMENT, kao i za druge strane donatorske i kreditne agencije.

Značajno je i učešće privatnih investitora, kako domaćih ( "Bambi", "Delta- Invest", "Mali Kolektiv", "Belexpo centar", tako i stranih, kao što su "Interex", "Alpine" .... ).

Stotinu je firmi sa kojima uspešno saradjujemo kao partnerima, kooperantima, dobavljačima, podizvodjačima. Najznačajnije medju njima su : "Jedinstvo" Sevojno, "Novkol", "Trako- ,Invest", "Graditelj NS", "Inter-kop" Mišar, "Hidropromet-inženjering"....

crpna stanica "Štrand"crpna stanica "Štrand"

eKapija : Pohvalite banke, udruženja, druge finansijske institucije - sa kojima sarađujete

Sa bankama imamo korektnu saradnju, u datim okolnostima, obzirom na vrstu naših potreba za garancijama, imajući u vidu veliki broj ponuda i ugovora i kratke rokove. Ističemo akreditivnost i fleksibilnost "INTESA" i "UniCredit" banke.

Imamo dugogodišnju korektnu saradnju sa korporativnim brokerom : "Dunav Stockbrocker".

Najiskrenije, pohvaljujemo i interaktivnu saradnju sa eKapijom.

eKapija : Vaša prognoza ekonomskih kretanja u zemlji

Prognoza svakako nije optimistična, ali sa svim našim traumatičnim iskustvima 90-ih i imajući u vidu iskustvo stečeno kroz prvih 12 faza tranzicije i privatizacije od 2000-te do danas, uvereni smo da ćemo opstati kao preduzeće, kao koncept i kao ideja u krajnjoj liniji.

Prilično zakasnelo se započela priča o očuvanju radnih mesta i prava na rad, kao dominantna. Manevarski prostor je sužen, tenzije su velike, a za neke odluke koje su ranije mogle biti donešene, mislimo da je najverovatnije prekasno.

Pretpostavka je da će i dalje biti otežano ostvariti tekuću likvidnost, što će nas ponovo dovesti u situaciju da koristimo kredite, koji će verovatno biti i teže dostupni i nepovoljniji nego do sada.

Najveći problem iz našeg ugla gledano , je moguća velika i nagla depresijacija kursa dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.