Izvor: Energetski portal | Sreda, 30.05.2018.| 14:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fabrika za tretman otpadnih voda Livade puštena u rad

Ilustracija (Foto: gameanna/shutterstock.com)
Fabrika za tretman otpadnih voda Livade zvanično je puštena u rad u petak (25. maja 2018. godine) u Podgorici. Savremeno postrojenje se zasniva na preradi otpadnih voda sa biološkim i hemijskim opterećenjem, a radiće u okviru regionalne deponije Livade.

Glavna funkcija postrojenja je tretman i prečišćavanje otpadnih voda iz sanitarnih kada na deponiji.

Investicija vredna više od 1,86 mil EUR obezbeđena je kreditom Evropske investicione banke (EIB), a radove na postrojenju, po principu projektuj i izgradi obavio je grčki konzorcijum Ergasis – Karkanias u saradnji sa crnogorskim podizvođačima Fidija, Televex i Tehno-put.

Saša Radulović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore, istakao je na otvaranju da se stavljanjem u funkciju ovog za sada jedinstvenog postrojenja u Crnoj Gori u potpunosti otklanja ili ekstremno smanjuje potencijalna opasnost od štetnog uticaja otpadnih voda koje se skupljaju u već postojećim sanitarnim kadama.

- Poznato je da su otpadne vode pod veoma velikim tzv. biološkim i hemijskim opterećenjem, te da je ovakav savremen pristup tretmana neophodan i potpuno u skladu sa evropskim direktivama i preporukama u oblasti zaštite životne sredine - naglasio je Radulović.

On je naveo da je i samo preduzeće Deponija tokom ovog projekta, osim već istaknutih benefita dobilo i neophodno iskustvo u upravljanju i implementaciji ovako složenog posla, kako u građevinskom, tako i u tehnološkom smislu.

Radulović je istakao da je regionalna deponija Livade jedan od ukupno pet planiranih regionalnih centara za upravljanje otpadom, koliko ih je navedeno Državnim planom, te da sigurno predstavlja put kojim treba ići kada je u pitanju razvoj ove delatnosti u Crnoj Gori.

Jorgos Karkanias, predstavnik konzorcijuma Karkanias, naglasio je da smatra da će uticaj funkcionisanja postrojenja biti izuzetno povoljan i da su ovakvi projekti dobar pravac kretanja Crne Gore ka održivosti životne sredine i postizanju ciljeva iz Poglavlja 27.

Arsenije Boljević, izvršni direktor kompanije Deponija, istakao je zadovoljstvo realizacijom projekta, napomenuvši da će postrojenje čuvati zdravlje, ekologiju i podzemne vode Podgorice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.