Izvor: Tanjug | Sreda, 30.05.2018.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija sve zanimljivija nemačkim kompanijama - Investitore brine nedostatak kvalifikovane radne snage

Nemačka preduzeća u Srbiji sve više su suočena sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, rekao je u utorak, 29. maja 2018. godine, direktor nemačkog Komiteta za istočnoevropske ekonomske odnose Mihael Harms i istakao odlični razvoj ekonomskih odnosa Nemačke i Srbije, kao i da Srbija postaje sve zanimljivija za investicije.

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) u okviru posete privredne delegacije koju predvodi direktor Harms organizovala je diskusiju o novim izazovima u daljem privrednom razvoju Srbije, a Harms je najavio da će delegacija, u razgovorima sa predstavnicima srpske politike, ukazati na potrebu bolje kvalifikacije stručne radne snage u Srbiji.

- Iz razgovora sa nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji čuli smo da se primećuje sve manji broj kvalifikovane radne snage - kazao je on i dodao da nedostatak kvalifkovane radne snage predstavlja temu oko koje je planirana tesna saradnja.

Kako navodi, u delegaciji koju predvodi, a u kojoj je 20-tak članova, nisu samo predstavnici velikih kompanija, već što je važnije i srednjih preduzeća.

On je rekao da su ekonomski odnosi Nemačke i Srbije odlični i da se razvijaju dobro, ukazujući da je prošle godine zabeležen rast od 12% u trgovinskoj razmeni.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je podsetio da u Srbiji posluje više od 400 preduzeća, koja su stvorila više od 45.000 radnih mesta, investirala više od 2 mlrd EUR, a trend je i dalje pozitivan.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger izrazio je zadovoljstvo što se radi već o trećoj poseti privredne delegacije iz Nemačke Srbiji, dodajući da je do sada obavljeno više od 140 bilateralnih razgovora među kompanijama, i da Nemačka privreda odlično poznaje Srbiju, kao i da je zainteresovana za Srbiju.

- Stalno nam je da se otvore kvalitetna, a ne bilo kakva radna mesta, jer je to garant ostanka i angažovanja nemačke privrede u Srbiji. Nadam se da ću uskoro moći da najavim da smo otvorili 50.000 radnih mesta. Uveren sam da sa takvim posetama možemo to veoma brzo da postignemo - rekao je Zeliger.

Regionalni direktor nemačke farmaceutske kuće Phoenix pharma Rajko Mandić objasnio je da je ta kompanija već 10 godina u Srbiji, da zapošljava 2.000 ljudi od kojih je većina visoko obrazovana, te da je uloženo preko 80 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.