NavMenu

Za podsticanje intenzivne proizvodnje oko 153 miliona dinara za vojvođanske poljoprivrednike - U junu nova sredstva za navodnjavanje

Izvor: eKapija Sreda, 30.05.2018. 15:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)Ilustracija
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević uručio je u utorak (29. maja 2018. godine) 228 ugovora nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, za koje su na dva konkursa Sekretarijata obezbeđena bespovratna sredstva u visini blizu 153 miliona dinara, namenjenih intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, saopšteno je na sajtu Pokrajinske vlade.

Ukupna vrednost investicija iznosi oko 270 miliona dinara, u kojoj je Pokrajina učestvovala sa 57% od ukupnih sredstava.

Resorni sekretar je ukazao da postoji značajno interesovanje vojvođanskih poljoprivrednika za nabavku sistema za navodnjavanje i da će, kao i što je obećano prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu, rebalansom pokrajinskog budžeta u junu biti opredeljena nova finansijska sredstva za ove potrebe.

- Sa tim dodatnim finansijskim sredstvima imaćemo rekordno visok iznos za nabavku sistema za navodnjavanje. Svi oni za koje nije bilo dovoljno novca u ovom konkursnom ciklusu, a koji su konkurisali i ispunili uslove, moći će da dobiju sredstva - istakao je Radojević.

On je podsetio da je novac u okviru prvog konkursa, gde je potpisano 199 ugovora, namenjen sufinansiranju nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka.

- Ukupna vrednost investicija u sisteme za navodnjavanje novih skoro 700 hektara, iznosi 200 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila bespovratna sredstva u visini preko 108 miliona dinara - izneo je Radojević i naveo da su najveće investicije, u okviru u utorak potpisanih ugovora, usmerene u sisteme za navodnjavanje - kap po kap, kao i za nabavku.

On je rekao da su i ovoga puta posebno prepoznate kategorije u koje spadaju poljoprivrednici mlađi od 40 godina, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom u nerazvijenim područjima.

Ukupna vrednost investicija koja je u 2018. godini uložena u sisteme za navodnjavanje, zajedno sa današnjim, iznosi oko 518 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila oko 267 miliona dinara. Ovim investicijama će biti obezbeđeno novih blizu 2.000 hektara pod sistemima za navodnjavanje, navedeno je.

U okviru drugog konkursa, namenjenom dodeli bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi u AP Vojvodini u 2018. godini, potpisano je 29 ugovora. Najviše ugovora, ukupno 10, namenjeno je za opremanje svinjarskih farmi, šest ugovora za opremanje govedarskih farmi i osam ugovora za nabavku opreme namenjene u pripremi stočne hrane. Ukupna vrednost ove investicije, kako je Radojević naveo, iznosi oko 69 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila bespovratna sredstva u visini blizu 45 miliona dinara.

Ukupna vrednost investicije u ovu oblast, kako je Radojević naveo, u ovoj godini je na nivou od 77 miliona dinara, u čemu je Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu učestvovao sa 50 miliona dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.