Izvor: RTS | Utorak, 29.05.2018.| 09:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Aleksandrovcu otvorene kancelarije Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva - Nova izvozna šansa za srpske proizvođače

Voće među najznačajnijim izvoznim proizvodima iz aleksandrovačkog kraja u Rusiju i Belorusiju (Foto: Suzana Obradović)
Ukupna trgovinska razmena Srbije sa Rusijom prošle godine iznosila je 2,6 mlrd USD, a sa Belorusijom 40,9 mil USD. Sa ciljem da se uspostavi jača ekonomska i kulturna saradnja i poveća konkurentnost privrede Rasinskog okruga na tržištima tih zemalja, u Aleksandrovcu je svečano otvorena kancelarija Društva Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva.

Na područje Rusije, koja je najznačajniji spoljnotrgovinski partner privrede Rasinskog okruga, prošle godine izvezena je roba u vrednosti 29 mil EUR. Najznačajnije rezultate na tom veoma zahtevnom tržištu već deset godina beleži aleksandrovačka Vino Župa.

- Mi imamo savršenu prednost, jer imamo sporazum o bescarinskoj sradnji sa Ruskom Federacijom, jedini u regionu - ističe Rade Jevtović, geneneralni direktor kompanije Vino Župa.

- I ove godine nam je plan da na to tržište izvezemo robu u vrednosti do 10 mil EUR. Rusko tržište je uređeno, zahtevnije nego zapadno, tako da pronaći kupce, napraviti proizvod koji će se konzumirati u kontinuitetu i imati stalni rast kod potrošača je zaista veliki uspeh.

Iako iz Župe put Rusije odlaze i linije za prhrambenu industriju, iz pogona Armature, šanse za izvoz su mnogo šire, istakli su predstavnici Ambasade i ekonomski stručnjaci na otvaranju kancelarije Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva.

- Ovaj kraj ima i tradiciju i perspektivu za saradnju sa Ruskom Federacijom, u prvom redu u poljoprivrednoj proizvodnji - kaže Anatolij Nožkin, iz Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji.

- Radi se ne samo o vinu nego i o voću koje je veoma traženo na našem tržištu - ističe Igor Hoprjačkov, ataše Ambasade Ruske Federacije.

- Za vaše poljoprivredne proizvode zainteresovani su veliki trgovinski lanci. Zato smo tu da sa vašim proizvođačima razmotrimo njihovu ponudu i pronađemo način za unapređenje saradnje.

- Imamo u planu da preko ove kancelarije proširimo tu saradnju i u oblasti kulture, sporta i u drugim oblastima. Da se čvršće povezuju srpski i ruski narod - naglasio je Jugoslav Stajkovac, predsednik Opštine Aleksandrovac.

Posetu Aleksandrovcu gosti iz Rusije završili su obilaskom Muzeja vinarstva i vinogradasrtva i susretom sa privrednicima Rasinskog i Šumadijskog okruga.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.