Izvor: Novosti | Ponedeljak, 28.05.2018.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za regulisanje vodotokova u Srbiji tokom 2018. novih 120 km zaštitnih linija - Projekti vredni 33,5 mil EUR

Ilustracija (Foto: think4photop/shutterstock.com)
Poplave koje su pogodile Srbiju u maju pre tačno četiri godine mnoge građane su ostavile bez domova, a ozbiljne posledice pretrpele su infrastruktura i poljoprivreda. U čak 119 opština vanredna situacija trajala je više od mesec dana, a ukupna šteta od bujičnih poplava procenjena je na 1,7 mil EUR.

Obrenovac je, izlivanjem Kolubare, poplavljen za samo nekoliko sati, a na mestu kopova napravilo se pravo jezero. Evakuisano je oko 9.000 stanovnika, uništeno 7.000 kuća, od kojih je 200 potpuno srušeno.

U maju i avgustu 2014, a onda u martu 2016, na vodotocima u Srbiji zabeleženi su poplavni talasi katastrofalnih razmera. Ostvareni su istorijski maksimumi vodostaja, ne samo na manjim bujičnim tokovima, već i na čitavim slivovima, poput Kolubare, Mlave, Jasenice, Zapadne Morave... Izlivanja i plavljenja priobalja bila su neminovna zbog vanrednih hidroloških okolnosti - navode u JVP Srbijavode i dodaju da su tog maja pod vodom, osim Obrenovca, bili i Paraćin, Smederevska Palanka, Svilajnac, Valjevo, Čačak, Lučani, Požega, Koceljeva, Ub, Krupanj.

Četiri godine kasnije, situacija u Srbiji umnogome je drugačija. Zahvaljujući ulaganjima države u sisteme za zaštitu od poplava, od juna 2014. do decembra 2015. realizovani su hitni sanacioni radovi na 304 kritična lokaliteta i deonice, u vrednosti od 28 mil EUR, koje je finansirao Fond solidarnosti EU.

- U 2016. završena je sanacija jalovišta Stolice kod Krupnja, što je bilo bitno zbog velikog rizika od zagađenja voda i uništenja životne sredine. Prošle godine su završeni radovi u Raški, a u Lučanima je za samo sedam meseci izgrađen zaštitni sistem važnog industrijskog kompleksa od poplava na reci Bjelici. Krajem prošle godine, započet je i novi program hitnih sanacionih radova na 78 lokaliteta, i to na području Požege, Ivanjice, Arilja i Lučana. Ti radovi, vredni 1,8 milijardi dinara, trebalo bi da budu završeni za mesec dana - kažu u ovom javnom preduzeću.

Kako bi započeo novi investicioni ciklus, urađena je i Studija za unapređenje zaštite na slivu Kolubare, koji je jedno od najranjivijih područja u zemlji. Pripremljeni su projekti i za Pančevački rit, Čačak i Požegu.

(Foto: Geoffrey Oliver/shutterstock.com)
- Ukupna vrednost novih kapitalnih projekata je 33,5 mil EUR, kojima će se izgraditi 120 km zaštitnih linija od poplava za 24 naselja i osam gradova. Iz sredstava obezbeđenih u okviru kreditnih aražmana sa Svetskom bankom, u ovoj godini biće završena izgradnja objekata na Jaseničkoj reci, Moravici, Južnoj Moravi, Nišavi, Raškoj i Jasenici, kako bi se zaštitili Radujevci, Aleksinac, Donji Ljubeš, Niš, Novi Pazar i Smederevska Palanka - navode u Srbijavodama i dodaju da su iz sredstava EU IPA14, u 2017. započeti projekti za zaštitu naselja koja su pretrpela najveće štete u 2014: Paraćina (Crnica), Valjeva (Kolubara), Svilajnca (Resava) i crpnih stanica u Surčinu i Obrenovcu.

Efekti urađenog već su vidljivi. Radovi na Vlasini doprineli su zaštiti Vlasotinca od velikih voda u martu ove godine, te su izbegnute katastrofalne poplave. Nemerljivi su efekti radova na Pustoj reci i na Toplici kod Prokuplja, a jasno je i da su radovi na jalovištu u Stolicama zaštitili od zagađenja ceo sliv Jadra.

Ipak, za redovno održavanje zaštitnih objekata od poplava potrebno je da se obezbedi 3,5 milijarde dinara. Problem je i smanjenje ulaganja u održavanje 30 brana sa akumulacijama koje imaju i zaštitnu funkciju. U njihovu sanaciju i remont opreme je, od potrebnih 100 miliona dinara, u 2016. uloženo samo 10 miliona.

Regulacija Kolubare

U Valjevu će se nastaviti rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove vodoprivredne infrastrukture. Osim sanacionih radova izvedenih odmah posle poplava, u koje je uloženo 1,6 mil EUR, pokrenut je i projekat za nastavak regulacije Kolubare u dužini od 5,4 km, sa radovima na Obnici i Jablanici, koji bi trebalo da budu gotovi do sredine 2019. Zahvaljujući brani i akumulaciji Rovni i ovim radovima, Valjevo će u potpunosti biti zaštićeno.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.