Izvor: Politika | Ponedeljak, 28.05.2018.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Štete od rupa na putevima mere se desetinama miliona dinara - Od početka 2018. građani podneli 7 tužbi zbog oštećenja na vozilima

Ilustracija (Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com )
Vozači su u poslednje dve godine podneli 23 tužbe zbog rupa na drumovima koje su prouzrokovale oštećenja na njihovim automobilima. Tokom prethodne godine obeštećeni su sa 50,76 miliona dinara, a u ovoj sa 11,8 miliona dinara, s tim što je ove godine bilo samo sedam pritužbi.

- Građane koji nam se obraćaju zbog naplate štete koju su pretrpeli zbog udarnih rupa ili drugih oštećenja na putu, usmeravamo na preduzeća za puteve koja su odgovorna za redovno održavanje državnih puteva. Ona su u obavezi i da nadoknade građanima štetu nastalu eventualnim neodgovarajućim održavanjem - kažu u Putevima Srbije.

Britanci su, na primer, u prva četiri meseca 2018. podneli 4.200 zahteva za odštetu što je više nego tokom cele prošle godine. Tamošnjim vozačima zbog epidemije udarnih rupa na putevima isplaćuju po milion funti mesečno.

Ili su naši putevi bolji, u šta je teško opoverovati, ili će pre biti da naši vozači izbegavaju da teraju mak na konac i podnose odštetne zahteve, piše Politika. Svi znaju da je borba s birokratijom mukotrpan posao. Mali broj pritužbi nije sigurno pokazatelj da su naši putevi savršeni, niti da su naši vozači zadovoljni srpskim drumovima. Ni Putevi Srbije, preduzeće koje njima gazduje nije zadovoljno kako izgledaju.

- Nedovoljno ulaganje i nedostatak novca doveli su do toga da je mreža puteva ispod zadovoljavajućeg stanja. Jedan od parametara koji govori o kvalitetu puteva jeste indeks ravnosti (IRI). Kreće se u rasponu od nula do šest, a prosečan indeks ravnosti u Srbiji je oko četiri - naglašavaju u Putevima Srbije.

Za održavanje puteva im je potrebno 30 milijardi dinara, odnosno 150 mil EUR godišnje, a u poslednjih pet godina su ulagali do 17 millijardi dinara, odnosno 250 mil EUR. Isti problem muči i daleko bogatiju Britaniju.

Međutim, Putevi Srije imaji još jedan problem, koji, čini se, drugi nemaju. Godišnja vrednost ukradenih, oštećenih i uništenih saobraćajnih znakova, putokaza i ostale signalizacije iznosi 120 miliona dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.