NavMenu

Jagode iz Lozovika spremne za rusko tržište - Za avgust planirano novih 80.000 sadnica

Izvor: RTS Subota, 26.05.2018. 14:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ravl/shutterstock.com)Ilustracija
Domaćinstvo Čolaković trenutno na jednoj parceli od 80 ari ima zasad jagoda. Ova sezona, koja je na kraju, bila je dobra i uspešna za njih. Ubrali su 17 tona prve klase jagoda i čitav rodni potencijal predali u hladnjaču za izvoz na tržište Ruske Federacije.

Kada je završila srednju školu, Jelena Čolaković iz Lozovika je saopštila roditeljima da želi da ostane na selu i da sa njima obrađuje zemlju. Odabrala je da se obrazuje za zaštitara bilja, kako bi i na taj način doprinela domaćinstvu. Tada su, pre četiri godine, posadili višnje na parceli od pet hektara.

- Višnje su sad stigle na rod. Brali smo prošle godine prvi rod, međutim, grad je naneo štetu. Stalno se kod poljoprivrednika gleda u nebo, to je jedini problem. Osiguranja su dosta skupa. Ovde smo od avgusta svake nedelje bar po dan-dva, ima dosta da se radi - objašnjava Jelena.

Parcela sa zasadom jagoda na kojoj provode vreme od avgusta do kraja maja, nagradila ih je rodom od 17 tona prve klase. Međutim, ulaganja za rasad, folije i navodnjavanje mogu da dostignu i do 10.000 EUR po hektaru, a cena jagoda u otkupu ove godine bila je od 180 do 110 dinara po kilogramu.

- Količinom jagoda i kvalitetom sam zadovoljan, cenom samo delimično, moglo je da bude bolje. Najgori deo je taj što su hladnjače, kad je stigla najbolja jagoda u sezoni i najveća količina, oborile cenu - ukazuje Nebojša Čolaković.

Očekuju da naredne godine cena jagoda bude stabilna, jer su samo za ovu plantažu sezonskim radnicima platili 100 dnevnica. Nadaju se i subvencijama države jer im treba pomoć kada je mehanizacija u pitanju.

Na dva hektara, gde se danas nalazi ječam, domaćinstvo Čolaković posadiće u avgustu novih 80.000 sadnica jagoda. Kažu da je najveća prednost njihovog gazdinstva to što su im podzemne vode lako dostupne.

Zbog blizine Morave, na svakoj njivi imaju bar dva bunara odakle pumpama crpe vodu za navodnjavanje. Ali, tvrde da je dobar rod zagarantovan samo ako je porodica složna i radna, jer, kako kažu, zemlja neće gazdu nego slugu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.