Izvor: Tanjug | Nedelja, 27.05.2018.| 17:51

KOSTIĆ: Ne odustajem od Gorenjske banke

Miodrag Kostić
Srpski biznismen Miodrag Kostić kaže da ostaje pri planu da preuzme slovenačku Gorenjsku banku preko svoje AIK banke, ali ističe i da traži prilike u turističkom sektoru, u koji je već ušao investicijama u hotel Kampinski Palace u Portorožu i u primorski aerodrom.

U intervjuu za slovenačku agenciju STA, Kostić je ocenio da je Slovenija odlična destinacija za investicije kao članica EU.

- MK grupa posluje u 50 zemalja, izvozimo u sve zemlje EU, a pristupanje Srbije EU nije tako daleko. Ali, želimo da prebacimo deo naših poslova u uređeniju zemlju sa uređenijim pravnim sistemom, kao što je Slovenija - rekao je Kostić.

Kostićeva firma zainteresovana je za kupovinu hotela koji imaju više od 100 kreveta, kao i za investicije u poljoprivredi, navodi STA.

Agencija navodi i da AIK banka ima vlasnički udeo od 32,47% u Gorenjskoj banci i da će tražiti od Banke Slovenije dozvolu za većinski udeo u narednim danima, a Kostić kaže da očekuje da dobije zeleno svetlo, imajući u vidu da je već jednom omogućila transakciju, ali je rok istekao.

Kostić je rekao da je Banka Slovenije povećala kapitalne zahteve od svoje prvobitne odluke, ali je naglasio da je AIK sada snažnija nego što je bila kada je prvi put tražila odobrenje.

STA navodi da je prijavljeno da je AIK izgubio dozvolu srpske centralne banke za taj dogovor, ali je Kostić rekao da AIK ima dozvolu i da ju je predao pre 30. aprila.

Prvobitno se očekivalo da će AIK kupiti 37,6% uloga u Gorenjskoj banci, koja je u vlasništvu turističke kompanije Sava, ali kako je ponuda odložena zbog regulatornih problema, Sava je odlučila da proda akcije najvećim kreditorima.

Uprkos tom potezu, Kostić je rekao da još nije izgubio veru u preuzimanje.

- Ako postoji bolji kupac, ne vidim problem da im prodam banku, možda bismo prodali naše uloge boljem ponuđaču. Ali trenutno ne vidim boljeg kupca - rekao je Kostić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.