Izvor: eKapija | Subota, 26.05.2018.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mančester Junajted i dalje najvredniji fudbalski klub u Evropi - Ukupna vrednost 32 najveća tima premašila 30 mlrd EUR

(Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)
Mančester Junajted je i dalje najvredniji fudbalski klub u Evropi, a njegova vrednost je procenjena na 3,25 mlrd EUR, pokazuje istraživanje KPMG objavljeno u specijalizovanoj publikaciji "Procena vrednosti fudbalskih klubova: Evropska elita".

Redosled prvih deset na rang listi nije se promenio od prošle godine. Na drugom mestu po procenjenoj vrednosti od 2,92 mlrd EUR je Real Madrid, koji sa ukupnim troškovima za zaposlene većim od 400 mil EUR ima najveći platni spisak u svetskom fudbalu. Treća je Barselona sa 2,78 mlrd EUR.

Slede Bajern Minhen (2,55 mlrd EUR), Mančester Siti (2,16 mlrd EUR), Arsenal (2,10 mlrd EUR) i Čelsi (1,76 mlrd EUR).

Finalista Lige šampiona Liverpul je na osmom mestu na listi sa procenom vrednosti od 1,58 mlrd EUR. Na devetom i desetom mestu su Juventus (1,30 mlrd EUR) i Totenhem (1,29 mlrd EUR), koji je postigao najveći rast u odnosu na prethodni period, ukupne vrednosti od čak 27%.

Brzina kojom fudbalski klubovi rastu nadmašuje trend kretanja na evropskim berzama. Ukupna vrednost 32 najveća evropska kluba, koja su bila predmet analize izveštaja, je porasla tokom prošle godine za 9%, na 32,5 mlrd EUR, prelazeći dosadašnju granicu od 30 mlrd EUR, ocenio je partner KPMG i autor izveštaja Andrea Sartori.

Istraživanje KPMG se odnosilo na profitabilnost, pravo emitovanja, popularnost, sportski potencijal i vrednost stadiona i ostale imovine klubova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.