Izvor: Beta | Nedelja, 27.05.2018.| 18:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

ANTIĆ: Sa Rusijom dogovoreno širenje gasnog sistema Srbije

Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)
Ruski koncern Gazprom i Srbija dogovorili su se o dugoročnoj saradnji na širenju gasnog transportnog sistema Srbije, od granice Bugarske do Mađarske, kao i o povećanju kapaciteta podzemnog skladištenja gasa, izjavio je srpski ministar energetike Aleksandar Antić agenciji Tass na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, nakon susreta sa šefovima Gazproma i Gazpromnefta, Aleksejem Milerom i Aleksandrom Đukovim.

- Srbija se opredelila za dugoročnu saradnju sa Gazpromom. Govorili smo o razvoju gasnog transportnog sistema Srbije, posebno o gasovodu od Bugarske do Mađarske. Takođe smo razmotrili širenje zajedničkog podzemnog skladišta gasa - rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, kapacitet skladišta može biti povećan sa 450 miliona kubnih metara na 750 miliona ili čak na milijardu kubnih metara.

- Očekujemo da će investiciono rešenje za gasovod na teritoriji Srbije i za skladište biti nađeno već ove godine - rekao je Antić.

On je Tasu rekao da je sa Gazpromneftom razmotreno kako se može pojačati saradnja između Srbije i Rusije, i saradnja preko Naftne industrije Srbije.

To su projekti duboke prerade nafte, vrednosti 300 mil EUR, kao i projekti vezani za ТЕ-ТО Pančevo vrednosti 160 mil EUR, rekao je Antić Tasu.

Ministarstvo energetike Rusije saopštilo je da se ministar Aleksandar Novak sreo sa Antićem i razmotrio saradnju u oblasti gasa i nafte, kao i zajedničke projekte energetskih kompanija. Novak je naveo da su u toku "intenzivni radovi na realizaciji razvoja gasnog sistema Srbije, u skladu sa projektom Turski tok", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.