Izvor: Politika | Nedelja, 27.05.2018.| 18:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro dozvola za izvoz jaja i piletine u EU

Ilustracija (Foto: pim pic/shutterstock.com )
Srbija bi uskoro mogla da dobije zeleno svetlo za izvoz jaja i pilećeg mesa u Evropsku uniju, jer smo usvojili propise o praćenju salmonele kod životinja, što bi moglo da odblokira naš izvoz na evropsko tržište, piše Politika.

Živinarski sektor je već godinama pod blokadom zbog neusaglašenih propisa o praćenju salmonele kod životinja, a kako Politika saznaje, u našoj zemlji se odnedavno primenjuje pravilnik koji reguliše ovu oblast i usaglašen je sa evropskim.

– Sada je na potezu Evropska komisija koja treba da se izjasni da li ima primedbe na nove propise. Očekujemo da neće biti problema i da ćemo uskoro dobiti mogućnost za izvoz pilećeg mesa i jaja u EU – kaže za Politiku Miroslav Blagojević, predsednik Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja pri Privrednoj komori Srbije (PKS).

Međutim, kako ističe, za nas je značajnije što bi najzad trebalo da nam bude odobren drumski transport mesa i jaja preko teritorija država EU. To će nam otvoriti mogućnost za izvoz na lakše dostupna treća tržišta kao što suMoldavija, Ukrajina i države Bliskog istoka.

Blagojević je objasnio da su do sada živinari svoje proizvode ka daljim tržištima mogli da šalju samo avionom, što je bilo skupo i potpuno neisplativo sa potencijalne izvoznike.

- Na evropskom tržištu konkurencija je velika, tako da bismo na izvoz u EU mogli da računamo samo u slučaju da se tamo jave iznenadne nestašice - rekao je on.

Novim propisima se, između ostalog, ukida i upotreba antibiotika na farmama, što znači da u slučaju obolevanja živine od salmonele više neće biti lečenja. Ukoliko dođe do zaraze salmonelom u jatima postojaće dve mogućnosti – uništavanje životinja ili termička obrada mesa i jaja na visokim temperaturama. Ali država, kako kaže Blagojević, neće proizvođačima nadoknađivati troškove uništavanja, već će oni definitivno morati da poboljšaju biosigurnosne mere na farmama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.