NavMenu

Rusija spremna da uloži milijarde u energetiku Hrvatske - Tečni prirodni gas sa Krka bio bi preskup za Srbiju

Izvor: Politika Petak, 25.05.2018. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Rusija bi, ukoliko se Hrvatska složi, mogla da ponudi milijarde evra ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici za ulaganja u energetiku, pre svega u gradnju novog terminala za tečni prirodni gas (LNG) na Krku, koji su prvobitno trebali da grade Amerikanci.

Da to nije jedina ambicija Rusije kada je Hrvatska u pitanju, potvrdio je ovih dana ruski ambasador u toj zemlji Anvara Azimova, ističući da je predsednik Rusije Vladimir Putin, predložio i da Rusi renoviraju elektrane u Hrvatskoj, a da bi Rusija svojim novcem dovršila gasifikaciju Hrvatske. Predloženo je i bolje snabdevanje ruskom naftom i gasom po razumnoj ceni. Rusija još čeka odgovor.

Azimov je objasnio da je terminal na Krku važan, jer će Evropska unija morati da uvozi ruski gas, uprkos tvrdnji da hoće da budu energetski nezavisni.

- Ne želimo da budemo konkurentni EU u izgradnji LNG terminala. Ali najave da je za nejgovu izgradnju dovoljno 100 mil EUR koje bi EU dala, nije dovoljno, a Rusija bi vam mogla dati milijarde - poručio je Azimov.

Upitan da prokomentariše da li bi Srbija u ovom slučaju mogla da ima neke koristi, prof dr Srećko Đukić, stručnjak za energetiku iz Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, kaže da za našu zemlju ovo nije dobra vest, kao što nije bila dobra ni da će Amerikanci dopremati ovaj gas u Hrvatsku, jer je taj energet mnogo skuplji od gasa koji stiže gasovodom.


- Osim toga trebalo bi da izgradimo ili da nam neko izgradi 600 km gasovoda od Krka do Srbije, što bismo opet morali da platimo kroz cenu gasa, koji bi onda za nas bio nepodnošljivo skup. Taj pravac je duži i nego da smo se svojevremmeno pridružili izgradnju Južnog gasnog koridora od Azerbejdžana do Italije, koji je pred završetkom - istako je sagovornik Politike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Građevina

Obustavljen tender za projektanta autoputa kroz Južni Banat, pa najavljena gradnja veze "brze saobraćajnice" Beograd-Vršac-Vatin i novog graničnog prelaza Vatin

Tender za izradu idejnog projekta auto-puta kroz Južni Banat, od Pančeva preko Vršca do granice sa Rumunijom (granični prelaz Vatin), obustavljen je pet dana nakon objavljivanja u novembru prošle godine. Kako je navedeno u obrazloženju odluke Puteva Srbije od 20. novembra 2023, za tom javnom nabavkom je "prestala potreba" i ona neće biti ponavljana u toku iste budžetske godine, odnosno u narednih šest meseci. Istovremeno, u planu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.