NavMenu

Prekvalifikovano 250 žena u Srbiji za IT

Izvor: B92 Petak, 25.05.2018. 11:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Prekvalifikacijom je oko 250 žena u Srbiji obučeno za programiranje, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je, prilikom dodele sertifikata polaznicama projekta IT Girls Vojvođanskog IKT klastera u Edukativnom centru Vlade Vojvodine, u kom su učestvovale 22 žene, istakla da su do kraja aprila završeni kursevi u okviru svih devet projekata koji su odobreni na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Projekti su sprovedeni u Novom Sadu, Novom Pazaru, Vranju, Kragujevcu, Zrenjaninu i Beogradu. Broj zainteresovanih kandidatkinja, znatno je prevazilazio planirani broj učesnica, zbog čega ćemo nastojati da proširimo program prekvalifikacija - najavila je ona.

Dodala je da podaci da većina prijavljenih žena nema posao, starosti od 20 do 40 godina, a više od polovine sa visokom stručnom spremom, govore i o novim potrebama tržišta rada u Srbiji.

Program prekvalifikacije žena u ITK sektoru, kako je podsetila, pokrenut je u skladu sa digitalnom politikom Vlade Srbije i merama za podizanje kadrovskih kapaciteta Strategije razvoja IT industrije, kao i u cilju prevazilaženja rodnog jaza u digitalnoj industriji i podsticanja rodne ravnopravnosti.

- U Srbiji je u profesijama telekomunikacije i računarska tehnika tek oko 15% žena, dok ni u Evropi nije mnogo bolja situacija, sa 3,1 puta više muškaraca u ovom sektoru. Manje žena danas u IT-ju znači manji broj žena i u svim inovativnim privrednim granama u budućnosti koje će se razvijati iz IT-a, odnosno u traženijim i plaćenijim profesijama - upozorila je Matić.

Ona je najavila da će IT kompanije, kao i druge kompanije koje imaju potrebu za IT kadrovima, biti pozvane da angažuju nove programerke, u čemu će važnu ulogu imati udruženja koja su sprovela projekte, odnosno IT zajednice, koje su već umrežene sa privrednim sektorom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.