NavMenu

Kalifornija prva država koja zahteva solarne panele na novim kućama

Izvor: RTS Petak, 25.05.2018. 10:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Kalifornija nastavlja da ulaže u solarnu budućnost. Najnovije izmene u građevinskom zakonu donete su početkom maja i podrazumevaju da svaka novoizgrađena kuća ima solarni panel.

Nova zakonska rešenja biće uključena u sve građevinske dozvole izdate posle 1. januara 2020. Očekuje se da do 2030. godine 50% struje u toj državi bude proizvedeno iz obnovljivih izvora poput energije Sunca.

- Reč je o velikoj ekspanziji tržišta za solarnu energiju - rekla je Lin Jurič, izvršna direktorka kompanije Sunrun, vodećeg proizvođača solarnih instalacija, za New York Times. Taj sistem će pomoći stanovnicima da uštede na troškovima za komunalije.

Pjer Delfirž, viši naučnik u Veću za zaštitu prirodnih bogatstava SAD, nazvao je nova pravila "revolucionarnim" i izjavio da će ona smanjiti emisiju ugljen-dioksida i pomoći građanima Kalifornije da uštede novac.

U narednih 30 godina će, kako kaže, uštedeti više od 1,7 mlrd USD, a zagađenje ugljen-dioksidom smanjiće se u državi za 1,4 miliona metričkih tona.

Novi propisi takođe zahtevaju i druge mere energetske efikasnosti, uključujući dobru izolaciju i bolje prozore.

U Komisiji za pitanja životne sredine ipak navode da bi novi energetski standardi mogli da povećaju troškove izgradnje za 25.000 i 30.000 USD. Veći troškovi stanovanja izazivaju opravdanu zabrinutost u državi. Prema podacima Nacionalne asocijacije nekretnina, u četvrtom kvartalu 2017. godine, od pet najskupljih tržišta u SAD, četiri su bila u Kaliforniji. San Hose se ističe na listi, sa srednjom cenom porodičnog doma od 1,27 mil USD.

Ipak, predstavnici građevinske industrije imaju uglavnom pozitivan stav prema novim pravilima i kažu da će uvećani troškovi izgradnje biti nadoknađeni budući da će stanovništvo imati manje mesečne izdatke za struju i grejanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.