NavMenu

Hrvatska ozvaničila oduzimanje nekretnina firmama iz Srbije i BiH - Sabor izglasao Zakon o upravljanju javnom imovinom

Izvor: Novosti Četvrtak, 24.05.2018. 19:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Hrvatski sabor usvojio je u petak (17. maja 2018. godine) Zakon o upravljanju javnom imovinom Republike Hrvatske, kojim dozvoljava oduzimanje nekretnina firmama iz Srbije i BiH, tako što omogućava dugoročan zakup trećim licima. Zakon će do kraja ove nedelje stupiti na snagu, kada bude objavljen u zagrebačkom Službenom glasniku.

Prema ovom propisu, imovina kompanija iz bivših jugoslovenskih republika sa kojima Zagreb nije potpisao bilateralne sporazume, a koja je i dalje u društvenom vlasništvu, moći će da bude data na upravljanje drugima na period od 30 godina. Pošto između Hrvatske i Srbije, kao i između Zagreba i Sarajeva, nema potpisanog sporazuma, i to zbog dugogodišnjeg izbegavanja Hrvatske da to učini, očigledno je da će se firme iz ove dve države naći na udaru. Hrvatska je, naime, sporazume potpisala samo sa Slovenijom i Makedonijom, i to još pre potpisivanja Sporazuma o sukcesiji, pa su samo njihove nekretnine danas zaštićene.

Na udaru novog zakona naći će se odmarališta, poslovni prostori i stanovi najmanje 180 preduzeća iz Srbije, vredni na desetine miliona evra. Među njima su NIS, Genex, Zepter international, Tigar, novosadski hotel Putnik, Vino Župa, Inex, EI Niš, pančevačka Utva, Tarket iz Bačke Palanke, Simpo iz Vranja, Metalac iz Gornjeg Milanovca, PIK Bečej, Pionir i Kekec iz Subotice, Prvi maj iz Pirota, Beobanka u stečaju, Robne kuće Beograd, Carnex, Sartid, Vinarija Čoka, Neoplanta, Livnica Kikinda, zrenjaninski Šinvoz, Investbanka, Novosadska odnosno Erste banka, beočinski Lafarge, Vital iz Vrbasa, Kluz, Politika i mnogi drugi.


I BiH će ostati bez Dečije bolnice u Cavtatu, vile Aurora u Trstenom, hotela Vis i drugih nekretnina u Dubrovniku, 18 objekata u opštini Gradac, Hepa u Makarskoj, Energopetrolovih pumpi, Šipada u Šibeniku, Naftnog terminala u Pločama, itd.

Kivni zbog novog hrvatskog propisa, 28 pravnih lica iz Srbije i BiH formiralo je zajedničko udruženje "Oduzeta imovina". Kako objašnjava predsednik udruženja, advokat Zoran Ristić, cilj je da zajedničkim snagama, koristeći pravne i političke instrumente, ostvare prava na povraćaj sopstvene imovine. Udruženje je već poslalo pismo svim relevantnim institucijama EU, UN i nevladinim organizacijama koje štite ljudska prava, među kojima je i Human Rights Watch. U pismu ih upoznaju sa onim što se trenutno dešava u Hrvatskoj.

- Pojedinačna borba oštećenih firmi sa organima Hrvatske trajala je punih 18 godina. Udruženje je osnovano da bi nadležni organi i političke institucije prinudili Hrvatsku da poštuje elementarne norme vladavine prava - kaže Ristić, i izražava duboku zabrinutost zbog načina na koji je Sabor usvojio pomenuti zakon, a posebno s obzirom na to da je veliki deo nekretnina već otuđen.

Usvajanjem ovog zakona praktično će biti onemogućen povraćaj imovine koju su srpske i bosanske firme kupile ili gradile sopstvenim sredstvima. Čak i ako za tri decenije zakupac izađe iz spornih objekata i oni budu vraćeni starim vlasnicima, gotovo je sigurno da će zauzvrat tražiti povraćaj uloženog novca tokom tih 30 godina.

Za razliku od Hrvatske, Srbija dosledno poštuje aneks G Sporazuma o sukcesiji, što najbolje pokazuju odluke sudova koji su, na primer, vratili imovinu zagrebačkom Elektroprometu.

Oduzeli i "svojima"

Zanimljivo je da je Hrvatska oduzela imovinu i od sopstvenih građana i firmi koje su je direktno kupile od srpskih preduzeća. Neke od njih se, kako saznaju Novosti, spremaju da konkurišu za zakup i u narednih 30 godina plaćaju korišćenje sopstvenih nekretnina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.