Izvor: Tanjug | Četvrtak, 24.05.2018.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gazprom Neft zainteresovan za Petrohemiju - Pregovara se o povećanju isporuka gasa za Srbiju

(Foto: hip-petrohemija.com)
Gazprom Neft i NIS su zainteresovani za Petrohemiju i u narednom periodu biće intenzivirani razgovori sa ruskom stranom, izjavio je danas ministar energetike Srbije Aleksandar Antić nakon sastanka u Sankt Peterburgu sa predstavnicima Gazproma i Gazprom Nefta.

Antić je istakao da Petrohemija trenutno dobro i pozitivno posluje, ali da joj je neophodan strateški partner zbog investicija.

- Pre svega, investicija u liniju za proizvodnju polipropilena, koja teba da obezbedi da Petrohemija dugoročno stabilno funkcioniše, u svim ekonomskim uslovima, bez obzira na moguće turbulencije u vezi sa svetskom cenom nafte - kazao je Antić.

Rekao je da je imao izuzetno uspešne razgovore sa predsednIkom Gazproma Aleksejem Milerom i sa predsednikom Gazprom Nefta Aleksandrom Đukovim o zajedničkim projektima i investicijama.

- Sa Milerom smo konstatovali da su od početka godine isporuke ruskog gasa Srbiji uvećane za 6% u odnosu na isti period prošle godine. Konstatovali smo da je to, pre svega, posledica industrijskog rasta u Srbiji, rasta BDP-a od 4,5%, kao i očekivanja da ćemo sa takvim trendovima nastaviti - naveo je Antić.

Istakao je da će se nastaviti razgovori o mogućnostima povećanja količina gasa za Srbiju.

- Razgovarali smo o jačanju gasno-transportnog sistema Srbije, pre svega, pravcu od Bugarske ka mađarskoj granici i o veoma važnom pitanju povećanja kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski dvor. Dobili smo čvrsto obećanje da će ruska strana odnosno Gazprom i Gazpromexport u najkraćim rokovima završiti studiju koja tretira nekoliko od ponuđenih tehničkih rešenja i doneti konačnu investicionu odluku. I da ćemo vrlo brzo krenuti u povećanje kapaciteta tog skladišta koji ima izuzetan značaj za ukupnu energetsku bezbednost Srbije - kazao je Antić.

On je, takođe, rekao da je sa Đukovim razgovarao o poslovanju NIS-a i dodao da je izuzetno značajno što je NIS usvojio ambicioznu stategiju razvoja kompanije, sa visokim ciljevima razvoja NIS-a kao lidera u regionu Zapadnog Balkana.

Kako kaže, želja je da se nastavi sa investicionim ciklusom i podsetio da se u NIS-u realizuju važni projekti, kao što je Duboka prerada - investicija vredna 300 mil EUR. Na sastanku je bilo reči i o projektu gradnje Termoelektrane-toplane Pančevo, koji razvija NIS.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.