Izvor: Novosti | Sreda, 14.01.2009.| 09:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Brže do dijagnoze - na tenderu RZZO za visokosofisticiranu dijagnostiku opšte uslove ispunila 24 privatnika

Pacijenti će, najverovatnije već od sledećeg meseca, o trošku zdravstvenog osiguranja moći da se pregledaju na magnetnoj rezonanci i skeneru kod privatnika.

Konačno je posle "rastezanja" zbog žalbe jednog od ponuđača završena prva faza tendera, koji je Republički zavod za zdravstveno osiguranje raspisao još krajem marta prošle godine. Uslove je ispunilo sedam privatnika koji imaju magnetnu rezonancu i 17 vlasnika skenera. Pre sklapanja ugovora sa RZZO ostaje da se preciziraju još neki detalji, između ostalog i cena pregleda.

- Očekujemo da će ova faza tendera biti završena do kraja meseca - kaže Svetlana Vukajlović, direktor RZZO.

- Još ne znamo koliko će privatnici tražiti za ove preglede, ali očekujemo da će se "uklopiti" u cenu koju plaćamo zdravstvenim ustanovama u mreži javnog zdravstva.

Direktorka RZZO kaže neće moći da potpiše ugovore, recimo sa pet privatnika u Beogradu za isti pregled. Ideja je da se na području svake filijale RZZO, ako je to moguće, državni kapaciteti "magneta" i skenera "pojačaju" sa po jednim aparatom u privatnoj lekarskoj praksi.

- RZZO preuzima liste čekanja za "magnete" i skenere, koje su do sada, ne baš ažurno, vodile bolnice - objašnjava Svetlana Vukajlović.

- I mi ćemo upućivati pacijente kod privatnika prema postojećoj listi čekanja. Ovo je jedini način da raščistimo liste čekanja za ovu dijagnostiku, a to nam je i cilj.

U ovom trenutku nema preciznih podataka koliko osiguranika čeka ovu visokosofisticiranu dijagnostiku, jer mnoge zdravstvene ustanove nisu dostavile spiskove, ali procenjuje se da je na njima više hiljada ljudi. Analiza Nacionalnog instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuje da se na pregled magnetnom rezonancom u Srbiji, u proseku, čeka četiri meseca. Na ovu dijagnostiku najduže se čeka u Kliničkom centru Srbije, koji je i najopterećeniji.

U drugim zdravstvenim ustanovama 75% pregleda na "magnetu" uradi se ambulantno, na uput, a u KCS čak 60% pregleda "otpada" na ležeće pacijente.

U Opštoj bolnici u Pančevu, recimo, na pregled endokranijuma skenerom čeka 488 pacijenata, a poslednji na listi čekanja zakazan je za 15. 12. ove godine. Na CT kičmenog stuba u ovoj bolnici čeka 102 pacijenta, a poslednji na spisku bi trebalo da stigne na red 4. juna. U Kliničkom centru u Kragujevcu na pregled "magnetom" čeka oko 200, a skenerom oko 260 pacijenata. Poslednji na listi za skener zakazani su tek za drugu polovinu juna.

DOSTUPNIJE

Otvaranjem novih centara u Kragujevcu i Valjevu, i nabavkom novih "magneta" za KBC "Bežanijska kosa", KCS, onkologiju u Kamenici i Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, pregledi na ovoj visokosofisticiranoj dijagnostici postali su mnogo dostupniji. Prošle godine je u zdravstvenim ustanovama urađeno 37.000 pregleda na magnetnoj rezonanci, a pet godina ranije samo 7.000.

- Zdravstvenim ustanovama sve preglede na "magnetu" i skeneru, koje urade "mimo" plana, plaćamo po tržišnoj ceni - kaže Svetlana Vukajlović.

(Napomena:tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 13.2009.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.